KRAFT

Krever rensepåbud for kullkraftverk

Ole K. Helgesen
28. nov. 2007 - 08:02

Lont mener kullkraft er den største trusselen mot klimaet, og at det er nødvendig å rense kullkraftverkene dersom man skal stabilisere CO 2-utslippene.

Et felles problem

– Norge bør gå inn for at alle land forplikter seg til å klargjøre kullkraftverk for rensing innen 2020. Og de vestlige landene må være med å betale regningen, mener han.

Econ-direktøren understreker at alle land må bli enige om at kullkraftutslippene er et problem som må løses i fellesskap.

– Vi kan ikke bare legge den økonomiske belastningen på Kina og andre land som er i utvikling. Det ville ikke vært rettferdig av oss å legge en demper på Kinas økonomiske vekst samtidig som vi lever det gode liv med import av billige kinesiske varer, sier han.

Viktigere enn kvotehandel

Direktøren, med mer enn 20 års erfaring fra olje- og gassindustrien, mener at rensing av kullkraftverk er så viktig at et påbud om rensing kanskje bør prioriteres høyere enn et nytt internasjonalt kvoteregime.

– Internasjonal kvotehandel har mange positive trekk, og det er ganske fenomenalt det som har skjedd etter at Kyoto-avtalen ble satt i verk. Den har skapt stor oppmerksomhet rundt CO 2-utslipp, og de fleste selskaper tar hensyn til kvotekostnader i sine beslutninger. Men kvotesystemet har vist seg å være veldig forutsigbart, og det har ikke fått så stor innvirkning på reduksjon av CO 2-utslippene som man hadde håpet. Et internasjonalt påbud om kullkraftrensing ville derimot ført til dramatiske CO 2-reduksjoner på ganske kort tid, sier Lont.

Må prioriteres før gassrensing

Han mener også at det er viktigere å satse på rensing av kullkraftverk enn gasskraftverk.

– Det er fornuftig å begynne der hvor kostnadene er lavest. Rensing av kull gir høyere utslippskutt. Samtidig er det teknologisk enklere fordi konsentrasjonen av CO 2 er høyere, og dermed blir det billigere. Dessuten fører rensing av kull til at man blir kvitt mange andre typer forurensing, hevder Lont.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.