KRAFT

Krever oppstart av mobile kraftverk

Ole K. Helgesen
12. nov. 2008 - 07:00

Strømkundene i Midt-Norge er opprørte over prisforskjellene mellom Sør-Norge og de nordligere delene av landet.

Prisen ligger vanligvis mellom fem og ti øre høyere i dette området enn i sør.

Selv om markedsmekanismene skulle tilsi at strømflyten går mot det området med høyere priser, går strømmen ofte sørover.

Misfornøyd

Dette har fått begeret til å renne over for Nord-Trøndelags Energiverk (NTE) som nå krever at myndighetene tar grep.

– For å illustrere at prisområdefunksjonen ikke fungerer, kan vi se på hva som skjedde 3. juni. Mellom klokken 08 og 09 var spotprisen i Sør-Norge 9,75 øre per kWh. I Midt-Norge var den 60,97 øre. Likevel gikk kraftflyten sørover. 158 MW gikk fra NO2 til NO1 til tross for at prisen var seks ganger høyere i vår region. Dette skjer ofte, sier administrerende direktør Harald Lein i NTE Marked.

Les også:

Fungerer ikke

– Hvorfor går ikke kraftflyten nordover så lenge prisene er høyere?

– Det kan jeg ikke svare på. Men dette viser at prisområdene ikke fungerer. Hensikten med to prisområder er jo å bruke markedsmekanismene til å styre kraftflyten, sier direktøren.

Han krever at Statnett skal gjøre hele Norge til ett prisområde fram til det er kommet flere linjer inn til regionen.

– Vi mener også at Statnett må starte de mobile gasskraftverkene for å jevne ut forskjellene. Så snart det er ett eneste øre i prisforskjell, må de mobile gasskraftverkene kjøres, sier direktøren.

– Er det ikke litt spesielt at en kraftleverandør kjemper for lavere kraftpriser?

– Vi er i en situasjon som ikke er akseptabel. Næringslivet blør, og kundene våre lurer på hvorfor strømmen er dyrere her oppe. Derfor tar vi ansvar og presser på for at dette ryddes opp i.

Les også:

Fysiske lover

Statnett sier det er fysiske lover som fører til at kraften flyter mot områder med høyere pris.

– I sommer har det vært netto import av kraft til Midt-Norge, men i perioder har kraftflyten gått sørover på tross av at prisen har vært lavere i sør. Dette skyldes fysiske lover. Kraften flyter der det er minst motstand. Men vi prøver å motvirke dette så godt vi kan, sier kommunikasjonsrådgiver Gunnar Romsaas i Statnett.

Han aviser at det kan være aktuelt å starte de mobile gasskraftverkene eller slå sammen prisområdene for å motvirke prisforskjellene.

– Gasskraftverkene skal kun brukes i svært anstrengte kraftsituasjoner. Det slås fast i konsesjonen. Og bruk av prisområder er i tråd med sterke politiske føringer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.