NETTARKIV

Krever økt handlefrihet

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
16. apr. 2002 - 08:38

Det nordiske energimarkedet vil innen 2010 tid ha gått gjennom en rivende utvikling både regulatorisk, konkurransemessig og teknologisk, og vil være en modell for europeisk utvikling, hevder Mikkelsen. De store internasjonale aktører har etablert seg gjennom oppkjøp av norske og nordiske energiselskaper. Særlig er vannkraft attraktivt.

Norden og Nord-Europa er blitt ett fungerende marked i 2010. Flaskehalser i overføringsnettet både nasjonalt og internasjonalt er utbedret. Det er også blitt en tett markedsmessig integrering av elektrisitet og gass i Europa, hevder Mikkelsen. Han tror at våre konsesjonslover og hjemfall er endret.

Attraktivt

Bård Mikkelsen kom med uttalelsene på et felles plenumsmøte i NIF Oslo avdeling og PFs gruppe Norsk Energiforening. Statkraft representerer i dag 15 prosent av kraften i det europeiske markedet. I europeisk sammenheng er selskapet på andreplass innen vannkraft og er nummer ni som energiselskap.

Mikkelsen tror kundene vil oppleve fremtidens Statkraft som et miljøvennlig, attraktivt og konkurransedyktig selskap. Kompetanse og verdiskapning vil står sentralt hos de ansatte, som vil levere en solid avkastning til sine eiere.

- Norge har et gunstig utgangspunkt som energinasjon med olje, gass, kraft og miljøvennlig energi. Vi har begynt en restrukturering, men sliter med å finne frem til gode industrielle løsninger som kan konkurrere på en nordisk og europeisk arena, sier Mikkelsen.

Ekspansjon

Statkraft skal ekspandere gjennom industrielt samarbeid med utvalgte alliansepartnere. For å nå det målet må selskapet få økt kommersiell handlefrihet. Sammen med Svenska Kraftnät vurdere Statkraft ytterligere forsterkninger i nettet. Statkraft støtter også arbeidet for å få felles systemansvar i Norden for å få bedre utbygging og drift av det samlede kraftsystemet.

- Eventuelle midlertidige nettbegrensninger kan ikke legges til grunn for å hindre gode, langsiktige industrielle norske løsninger som Statkrafts kjøp i Agder Energi, sier Mikkelsen.

Når dette leses, skal anken til Konkurransetilsynets avgjørelse foreligge.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.