OLJE OG GASS

Krever nye tall fra Havforskningsinstituttet

14. okt. 2009 - 21:59
Vis mer

Forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten som legges frem i 2010, skal være politikernes faglige grunnlag når de skal ta stilling til om området skal åpnes for olje- og gassvirksomhet.

Havforskningsinstituttet (HI) er blitt beskyldt for å sabotere arbeidet med forvaltningsplanen.

Instituttet har hevdet at "mellom 0 og 100 prosent av et årskull fiskeyngel kan gå tapt ved et oljeutslipp."

Les saken: Beskyldes for å sabotere oljedebatten

Nye tall

Nå krever Miljøverndepartementet at forskerne kommer frem til konkrete risikoanslag.

I et brev til Faglig Forum, en gruppe av forskningsmiljøer som har ansvaret for denne delen av forvaltningsplanen, blir fagmiljøene bedt om å utarbeide en egen rapport med resultater som er sammenlignbare metodisk og som kan benyttes i økonomiske utredninger.

Leder av Havforskningsinstituttet, Ole Arve Misund, sier til Teknisk Ukeblad at de nå vil gjøre nye analyser på miljørisikoen ved oljeutslipp.

– Vi skal gjennomgå kunnskapene våre på nytt og gjøre nye analyser. Og det ligger i sakens natur at det vil komme nye resultater.

– Tolker du brevet fra Miljøverndepartementet som at de ikke er fornøyd med anslagene dere har kommet med tidligere?

– Jeg tolker det som at det er store sprik mellom det vi har kommet frem til og det oljeindustrien mener.MÅ REGNE OM: Leder av Havforskningsinstituttet, Ole Arve Misund, sier at de nå vil gjøre nye analyser på miljørisikoen ved oljeutslipp. (FOTO: Ole K. Helgesen)
MÅ REGNE OM: Leder av Havforskningsinstituttet, Ole Arve Misund, sier at de nå vil gjøre nye analyser på miljørisikoen ved oljeutslipp. (FOTO: Ole K. Helgesen)

Bruker Bellona-medarbeider

Havforskningsinstituttet får også kritikk for å bruke en tidligere Bellona-medarbeider i arbeidet med forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen. Maria Fossheim var i Bellona frem til 2007.

– Ser du at dette kan være problematisk?

– Vi har våre betraktninger på dette. Hun har deltatt på noen møter, men hun er ikke vår representant der. Fossheim ble rekruttert til Havforskningsinstituttet på ren faglig basis. Det vil ta noe tid før hun får en seniorrådgiverrolle nettopp for å unngå det du nå antyder, svarer Misund.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Men Teknisk Ukeblad vet at Fossheim har holdt innlegg i Faglig Forum som representant for Havforskningsinstituttet, blant annet 7.mai 2009 i Tromsø.

Tema: Miljøkonsekvenser av petroleumsvirksomhet i Lofoten/Vesterålen.

Lettelse i oljeindustrien

Petroleumsnæringen er lettet over at det kommer nye analyser.

Oljeindustriens Landsforening er tilfreds med Miljøverndepartementets krav om faktabaserte sannsynlighetsanslag for tap av fisk ved oljeutslipp.

–Vi tolker dette som at Miljøverndepartementet ikke aksepterer Havforskningsinstituttets anslag som sier at 0 til 100 prosent av et årskull kan gå tapt. Det er vi fornøyd med. Vi er imidlertid litt usikre på hva som vil komme ut av den nye gjennomgangen, sier Egil Dragsund, fagsjef i OLF.

Direktør for nordområdeinitiativet i Statoil, Hege Marie Nordheim, er også glad det blir gjort nye vurderinger.

– Vi er veldig fornøyde med at Miljøverndepartementet ønsker å lukke den faglige uenigheten. Det må være mulig for Havforskningsinstituttet å gi et betydelig mer presist sannsynlighetsestimat.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.