MOTOR

Krever ny Scandinavian Star-etterforskning

TRAGEDIE: Det begynte å brenne om bord i passasjerferjen "Scandinavian Star" i Skagerrak mellom Oslo og Fredrikshavn natt til 7. april 1990. 159 mennesker omkom. Her er skipet i brann ved kaia i Lysekil.
TRAGEDIE: Det begynte å brenne om bord i passasjerferjen "Scandinavian Star" i Skagerrak mellom Oslo og Fredrikshavn natt til 7. april 1990. 159 mennesker omkom. Her er skipet i brann ved kaia i Lysekil. Bilde: Scanpix
2. des. 2010 - 08:03

Støttegruppen har også tidligere bedt om ny etterforskning, men gjentar kravet etter at den danske riksadvokaten nå ifølge nyhetsbyrået Ritzau vil be norske myndigheter se på dødsbrannen igjen.

Støttegruppen er litt avventende til hva som ligger i det danske utspillet.

– Det positive signalet er at den danske riksadvokaten mener det er grunnlag for å se på saken på nytt. Men det er litt uklart hvorfor ballen nå sparkes over til Norge ettersom vi i juni i år fikk beskjed om at det var nordisk enighet om at oppfølging av saken skulle ligge i Danmark, sier Jan Harsem, leder for Støttegruppen til NTB.

Han er imidlertid klar på at det viktigste er at saken gjenåpnes – uavhengig av om det skjer i Norge eller i Danmark.

Uløst drapssak

– Scandinavian Star-brannen er den største uløste drapssaken i Norge i fredstid. Totalt ble 160 mennesker drept på grunn av brannen – 158 døde i selve brannen, i tillegg døde en person på sykehus etterpå, og et ufødt barn døde i mors liv. Drapssaken er ikke oppklart. Den er ikke ferdig etterforsket. Det må den bli, sier han.

Harsem mistet selv kone og ufødt barn i tragedien, og er opptatt av at offentligheten må slutte å kalle brannen en ulykke.

– Scandinavian Star-brannen var en mordbrann. Mordbrannparagrafen har en foreldelsesfrist på 25 år. Det betyr at det er fem år igjen til saken er foreldet. Derfor må den gjenåpnes nå, sier han.

Brannen brøt ut natt til 7. april 1990. Allerede samme natt kom det fram opplysninger som tydet på at brannen var påsatt.

Oppsiktsvekkende funn

En ny rapport om ferjekatastrofen ventes i Danmark etter at danske myndigheter har gjennomgått ferjebrannen på nytt. Det var danske folkevalgte som ba om ny gransking på bakgrunn av oppsiktsvekkende vurderinger gjort av svenske brannteknikere.

Vurderingene sår tvil om hvorvidt den tidligere antatte gjerningsmannen virkelig var mannen som satte fyr på Scandinavian Star. Flere av brannene om bord i ferjen startet nemlig etter at han hadde omkommet i lugaren sin.

– Det betyr at det var personer om bord i ferjen da det fortsatt brøt ut brann, som ikke er avhørt ennå – eller som ikke har villet forklare seg tidligere, sier Harsem.

Han sier at det ikke er opp til Støttegruppen å konkludere eller peke ut en alternativ gjerningsmann.

– Men vi peker på det som ikke er etterforsket tidligere, og vi ber om en ny vurdering av dette, sier Harsem.

Støttegruppen krever også en politisk gransking av ferjekatastrofen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.