ARKIVNYHETER

Krever ny pirat-rettssak

KREVER OMSTART: Pirate Bay-gründer Peter Sundes forsvarer Peter Althin krever ny rettssak. Grunnen er at det kan reises tvil ved om dommer Tomas Norströms habilitet i saken.
KREVER OMSTART: Pirate Bay-gründer Peter Sundes forsvarer Peter Althin krever ny rettssak. Grunnen er at det kan reises tvil ved om dommer Tomas Norströms habilitet i saken. Bilde: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX
Kjetil Malkenes Hovland
23. apr. 2009 - 12:41

Dommeren i Pirate Bay-saken kan være inhabil, ifølge P3 Nyheter i Sveriges Radio.

En legdommer måtte trekke seg fra saken fordi han var medlem av en komponistforening. Ifølge P3 er dommeren også medlem av foreninger med interesser i saken.

Les mer: – Korrupt Pirate Bay-dommer

Overrasket og forskrekket

Advokat Peter Althin er overrasket over det som kommer frem og vil be hovrätten om å vurdere dommer Tomas Norströms habilitet. Hovretten tilsvarer norsk lagmannsrett.

– Jeg ble svært forbauset, for ikke å si overrasket og forskrekket over at rettens formann i denne saken setter seg i en situasjon hvor det kan stilles spørsmål ved om han er upartisk, sier advokat Peter Althin til Sveriges Radio.

– Jeg kommer i min anke til å kreve at hovretten avviser tingrettens dom og sender saken tilbake til tingretten, sier advokaten.

STOCKHOLM 20090417: Tomas Norström kommenterer Pirate Bay-dommen som ble utlevert i Stockholms tingsrätt fredag. Alle de fire tiltalte er dømt til ett års fengsel for brudd på opphavsretten og må betale en erstatning på 30 millioner svenske kroner. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
– Jeg kommer i min anke til å kreve at hovretten avviser tingrettens dom og sender saken tilbake til tingretten, sier advokaten. HABIL: Legdommeren var inhabil fordi han var med i en komponistforening. Dommeren er ikke inhabil, selv om han er med i den svenske opphavsrettsforeningen og foreningen for industrielt rettsvern, mener han selv. FREDRIK PERSSON / SCANPIX

- Fremmer ikke opphavsretten

Dommer Tomas Norström er medlem av Svenska föreningen för upphovsrätt og av Svenska föreningen för industrielt rättsskydd.

– Andre får uttale seg og vurdere saken, sier dommeren selv til Dagens Nyheter.

Han innrømmer likevel å ha tenkt over saken. Legdommer Lennart Westman måtte trekke seg fra saken fordi han var komponist og medlem av Foreningen svenska tonsättare. Nå viser det seg at dommeren selv er medlem av foreninger med interesser i saken.

– Jo, jeg har tenkt over spørsmålet. Men rollen til Foreningen svenska tonsättare er å fremme opphavsretten. Svenska föreningen för upphovsrätt skal spre kunnskap. Du får se på hjemmesiden om du vil vite nøyaktig hva vi gjør. Men vi skriver ikke høringsuttalelser og kommer ikke med rettspolitiske uttalelser, sier Norström til dn.se.

Krever ny rettssak

Norström synes det er stor forskjell på å fremme opphavsretten og opplyse om den.

– Ja, det syns jeg, sier dommeren.

Advokat Leif Silbersky mener saken bør tas opp igjen. Piratpartiet, som har opplevd enorm tilstrømning av nye medlemmer etter Pirate Bay-dommen er også svært kritiske.

– Det er uakseptabelt. En dommer kan ikke være med i en pressgruppe som støtter den ene parten i saken, eller sitte i styret for en forening som går inn for å dømme den ene siden i saken, sier partileder Rick Falkvinge til Teknisk Ukeblad.

Les mer: Piratpartiet vokser enormt.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.