ENERGI

Krever mer til oljevern

20. jan. 2001 - 09:33

– Vi må utnytte ressursene bedre, sier direktør i Håvard Holm hos Statens forurensningstilsyn (SFT).

– Det kan vi gjøre ved å samordne SFTs og oljeselskapenes beredskap på sokkelen. I tillegg er det behov for betydelige investeringer.

I en ny rapport, Risikobasert dimensjonering av statlig beredskap mot akutt forurensing , beregner SFT investeringsbehovet til rundt 100 millioner kroner over tre år. Det betyr at bevilgningene til oljevernberedskapen øker med 75 prosent. Dette omfatter nye depot for oljevernutstyr, mer og bedre oljevernutstyr, samt å øke opplæringen og kunnskapen blant beredskapspersonalet. En stor del av investeringene bør skje i Nord-Norge.

SFT vil også øke territorialgrensen fra dagens fire nautiske mil og samordne overvåkingen mellom Kystverket og Sjøforsvaret.

– Med det utstyret som i dag er på plass, kan vi overvåke all skipstrafikk langs norskekysten. Dersom skipsledene går lengre ut fra land, får vi bedre tid til å forebygge skipskatastrofer. Da kan vi nå ut med bergningsfartøyer i tide, sier direktør for beredskaps- og kontrollavdelingen i SFT, Joakim Lystad.

– Investeringene vi foreslår kan høres mye ut. Men erfaringer viser at det koster å rydde opp på land når uhellet først er ute. Foreløpig har aksjonene etter Green Ålesund og Jon R kostet innpå 40 millioner kroner, og ennå er ikke aksjonene avsluttet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.