OLJE OG GASS

Krever mer kunnskap om olje i nord

Det er behov for mer kunnskap om oljeutvinning i Nord-Norge, mener Senterungdommen. Fylkeslaget i Troms vil ha konsekvensutredning.
Det er behov for mer kunnskap om oljeutvinning i Nord-Norge, mener Senterungdommen. Fylkeslaget i Troms vil ha konsekvensutredning. Bilde: Berit Roald
3. nov. 2010 - 15:44

Krefter i Senterpartiet vil ha mer kunnskap om de positive følgene av oljeutvinning i nord.

Omkamp

I Senterungdommen blir det omkamp om det brennbare temaet allerede under helgens landsmøte.

Fylkeslaget i Troms vedtok tidligere i høst å si ja til konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Dette dreier seg ikke om ja eller nei til oljeboring, men ja eller nei til mer kunnskap av konsekvensene dette eventuelt vil få, sier Sandra Borch, vararepresentant til Stortinget og leder av Senterungdommen i Troms.

Hun mener forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten ikke gir svar på hva oljevirksomheten vil få å si for lokalsamfunnene i nord.

– Den inneholder ikke kunnskap om vesenet som ligger øverst i økosystemet, nemlig mennesket. En konsekvensutredning vil gi svar på hva oljeutvinning vil ha å si for oss mennesker og kanskje særlig nordnorsk ungdom, sier Borch.

Får støtte

I likhet med SV har Senterpartiet sagt nei til konsekvensutredning etter petroleumsloven. Arbeiderpartiet har ennå ikke bestemt seg. SV-nestleder Bård Vegar Solhjell har tidligere uttalt at slaget om oljerikdommen utenfor Lofoten står og faller med utfallet i spørsmålet om konsekvensutredning.

– Den avgjørende diskusjonen står om konsekvensutredning. Den er et juridisk første steg på veien mot oljeboring, ifølge Solhjell.

Det var mye diskusjon innad i Senterpartiet før landsstyret samlet seg om å si nei til konsekvensutredning. Næringspolitisk talskvinne Irene Lange Nordahl, som selv er fra Sørreisa i Troms, vil følge nøye med på avstemmingen under Senterungdommens landsmøte i Ulvik i helgen.

– Innspillet fra Senterungdommen i Troms er et ærlig og oppriktig forsøk på å bringe nye elementer inn i en debatt som er veldig svarthvit, sier hun til NTB.

– Det er behov for mer kunnskap om hvilke ringvirkninger petroleumsvirksomheten vil få for næringsliv, reiseliv, fiskeri, teknologiutvikling og fornybarsatsing i Nord-Norge. Om dette skjer som del av en konsekvensutredning er ikke det viktigste for meg, sier hun.

Avviser automatikk

Nordahl mener debatten om oljevirksomhet på de omstridte havblokkene Nordland VI og VII og Troms II i liten grad er ført på lokale premisser.

– Vi må komme bort fra ja eller nei og over til å diskutere hvilke muligheter, begrensninger og trusler en eventuell oljevirksomhet innebærer, sier hun.

Fylkesårsmøtet i Troms Senterparti åpnet tidligere i år for konsekvensutredning etter petroleumsloven. Men Nordahl understreker at hun stiller seg fullt og helt bak partiets linje i denne saken.

– Jeg forholder meg selvsagt til landsstyrets vedtak, men også der ble det påpekt et behov for mer kunnskap, sier hun.

Nei

Senterungdommen i Troms avviser bildet som er skapt av at en konsekvensutredning i praksis innebærer klarsignal for oljeutvinning.

– Vi har mange eksempler på at områder ikke er åpnet, for eksempel Trøndelag I Øst, Møre-blokken, Skagerrak, deler av Nordland V og deler av Nordland IV, sier Sandra Borch.

Senterungdommen leder Johannes Rindal vil kjempe imot forslaget fra Troms under helgens landsmøte i Ulvik.

– Et oljefritt Lofoten og Vesterålen er tiårets viktigste miljøsak, og den skal vi vinne. Forvaltningsplanen gir all den kunnskap som er nødvendig for å ta en beslutning, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.