Krever mer kabling

Krever mer kabling
Albert Leirbukt i ABB (t.v.) forklarer selskapets kabelteknologi til Klaus Rasmussen i Folkeaksjonen i Hardanger for sjøkabling. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

Fjordene på Vestlandet er ifølge National Geographic verdens beste naturbaserte reisemål.

Folkeaksjon

I Hardanger kjemper en folkeaksjon for å bevare naturen som den er, og hindre store kraftledninger.

– Noen landskap er mye viktigere enn andre. Vi kan ikke leve med luftspenn overalt, sier Klaus Rasmussen i Folkeaksjonen i Hardanger for sjøkabling.

Dansken bor selv i Hardanger, og er kritisk til en planlagt 420 kV kraftlinje fra Eidfjord til Samnanger kommune i Hordaland.

Fjordkabel

De vil heller ha en kabel under fjorden enn et skjemmende luftspenn. Rasmussen viser til at Danmark satser mye mer på kabling enn det Norge gjør.

– Danmark har en vilje til å utvikle ny teknologi fordi den er viktig, sier Rasmussen på dansk med vestlandske trekk.

Han mener at man ikke kan vente på at andre skal utvikle fremtidens teknologi.

– I Danmark har man gått inn i den debatten. Her vil vi ikke ha den, sier Rasmussen.– Må planlegge for fremtiden

Norges Naturvernforbund ønsker også mer bruk av kabling i Norge, blant annet på den omstridte kraftledningen fra Fardal i Sogndal til Ørskog på Sunnmøre.

– Vi har krevd kabling på Fardal-Ørskog. Man må se på muligheten for å legge en ny sjøkabel, sier leder Lars Haltbrekken.

Han mener planene om utbygging av offshore vindkraft krever et ledningsnett til sjøs.

– Hvorfor ikke satse på det nå? sier Haltbrekken.

– Man fokuserer kun på problemer her og nå, og ikke på hvordan man skal takle fremtidige utfordringer, legger han til.Kabel dyrere enn luftspenn

Strømkabler er fremdeles mye dyrere enn luftspenn, men teknologien er blitt billigere i det siste, mener selskapet ABB.

– Før snakket man om en pris på 8-10 ganger mer for kabling enn luftspenn, men den er betraktelig redusert med denne teknologien, sier Albert Leirbukt i ABB.

Leirbukt fortalte om selskapets HVDC Light-teknologi på et naturvernseminar i Oslo nylig.

– Priser man inn miljøet og andre forutsetninger kan det finnes tilfeller hvor denne teknologien er et alternativ, sier Leirbukt.

Retningslinjer

Folkeaksjonen i Hardanger mener samfunnet bør ta seg råd til å bruke denne teknologien på Vestlandet.

Statnett har tidligere avvist dette, men har planer om å bruke HVDC Light-teknologien i en ny kabel mellom Østlandet og Sverige.

– Det er knallhardt. Man tenker kun tradisjonell samfunnsøkonomi, sier Klaus Rasmussen i Folkeaksjonen i Hardanger, som vil at man tar mer hensyn til miljøet.

– Man er redd for presedensen. Hvis Hardanger får kabling, vil alle andre også ha. Men veldig mange vil også ha tunneler, og der klarer myndighetene å velge. Vi må klare å lage retningslinjer også for kabling, sier Rasmussen.