INDUSTRI

Krever kvikksølv-nei

VIL GI NYE KVIKKSØLVUTSLIPP: Myndighetene jobber for å redusere utslippene av kvikksølv, men flere har søkt om nye utslippstillatelser. Her er Franzefoss i gang med å bygge den nye fabrikken NorFraKalk i Verdal som vil slippe ut kvikksølv og 240.000 tonn CO2.
VIL GI NYE KVIKKSØLVUTSLIPP: Myndighetene jobber for å redusere utslippene av kvikksølv, men flere har søkt om nye utslippstillatelser. Her er Franzefoss i gang med å bygge den nye fabrikken NorFraKalk i Verdal som vil slippe ut kvikksølv og 240.000 tonn CO2. Bilde: ESPEN LEIRSET

Regjeringen legger opp til en betydelig reduksjon i kvikksølvutslipp, blant annet gjennom en internasjonal forpliktende avtale om stans av kvikksølvbruk og et nasjonalt forbud mot kvikksølv i produkter.

Flere saker

Samtidig ligger flere søknader om kvikksølvutslipp på myndighetenes bord i ulike nivåer. Norgips i Svelvik har en utslippsøknad liggende på fylkesmannens bord, til store protester fra naboene, melder Aftenposten.

- De (bedriften, red. anm.) har bevisst skjult kvikksølvutslippene, og det har skapt sterk frustrasjon, sier nabo Jon Martinsen i Torkop Velforening til avisen. Martinsen ønsker ikke at Norgips får innvilget utslippssøknaden.

Norgips hevder på sin side å ha spilt med åpne kort siden 2000, da de startet innrapporteringen til Statens forurensingstilsyn (SFT). Fylkesmannens miljøvernavdeling opplyser at bedriften trolig vil få innvilget søknaden.

På statsrådens bord

NorFraKalk i Verdal ønsker også å starte opp kalkproduksjon og slippe ut 7-8 kilo kvikksølv i året.

Begge sakene vil trolig tilslutt havne på miljøministerens bord.

- Globale kvikksølvutslipp er en av de største utfordringene vi har. Norge har derfor arbeidet hardt for å få til en bindende avtale for å stanse bruk av kvikksølv, sa Bjørnøy til FN i februar.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.