KRAFT

Krever krafthandling i Midt-Norge

MÅ HANDLE: Olje- og energiminister Åslaug Haga vil utvide høstens varslede petroleumsmelding til å bli en stortingsmelding om hele energipolitikken.
MÅ HANDLE: Olje- og energiminister Åslaug Haga vil utvide høstens varslede petroleumsmelding til å bli en stortingsmelding om hele energipolitikken. Bilde: Colourbox.com
Jannicke Nilsen
8. mai 2008 - 15:52

Olje- og energiminister Åslaug Haga er under hardt press fra flere kanter. På Stortinget i dag ble hun grillet i regjeringens energipolitikk generelt og kraftsituasjonen i Midt-Norge spesielt.

Det er budsjettsprekken for det mobile gasskraftverket på Nyhamna i Aukra kommune og de store prisforskjellene på strøm ulike steder i landet, som har fått Frp til å trekke nye og gamle forslag opp av hatten.

Krever tiltak

Partiet krevde en tiltaksplan for å hindre langvarig kraftkrise i Trøndelag og Møre- og Romsdal.

I tillegg krevde partiet nok en gang, sammen med Venstre og KrF, en stortingsmelding for hele energipolitikken.

- En normalinnbygger i Midt-Norge må nå betale 2000 kroner mer i strømregning enn en innbygger i Sør-Norge. Situasjonen i Midt-Norge er illustrasjon på energipolitikkens fallitt, og innbyggerne der betaler prisen. Denne situasjonen har vært varslet i mange år. Alle har for eksempel visst at Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra kom til å bruke like mye strøm som Oslo by, sa Frps energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen under stortingsdebatten i dag.

Stor prisforskjell

Kraftbalansen i de ulike regionene fører til store forskjeller i kraftpris.

Spotprisene på strøm er nå rekordlav i Sør-Norge på 7,3 øre per kilowattime, mens Midt-Norge betaler 25,4 øre på spotmarkedet. Nord-Norge må betale 30,2 øre.

Nå frykter mange at en ny situasjon for vannmagasinene kan gi like store prisforskjeller på et mye høyere prisnivå.

- Prisforskjellene er på mange tiøringer, og dette kjennes i lommeboka til folk. Tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen lovet i juni 2006 en tiltaksplan for Midt-Norge. Denne planen er aldri blitt presentert for Stortinget. Det eneste regjeringen har klart å levere er to mobile gasskraftverk til over to milliarder kroner. De pengene kunne vært brukt til kraftproduksjon, sa Solvik-Olsen

Budsjettsprekk

Han viser til at mange i kraftbransjen mener gasskraftverk i regionen er eneste vei ut av uføret.

Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim mener det er uforståelig at regjeringen ikke har tatt i mot invitasjonen fra Hafslund om å motta reservekraft fra selskapets pelletsfabrikk på Averøy, men Arbeiderpartiets Åsmund Kristoffersen sa at dette anlegget ikke ville ha stått ferdig snart nok.

De mobile gasskraftverkene på Tjeldbergodden og på Nyhamna i Aukra kommune ble anslått å koste 1,5 milliarder kroner. I dag er prisen kommet opp i 2,3 milliarder. Ifølge Statnett er noen av årsakene at prosjektet har vist seg vesentlig mer komplisert enn forventet, tidsplanen har vært stram og kostnadspresset i byggenæringen har økt.

Statsråd Åslaug Haga sa at målet er å oppheve et eget prisområde i Midt-Norge så snart som mulig, og minte om årsaken til at de mobile gasskraftverkene i det hele tatt ble bestilt.

Utvider petroleumsmeldingen

- Man tar for lett på årsaken til at vi har valgt mobile gasskraftverk i utgangspunktet. Dette er en ren forsikringsordning slik at Midt-Norge ikke går i svart. Vi har et ansvar for å sikre tilgang til energi, vi har ansvar for de samfunnsmessige konsekvensene ved et eventuelt brudd i strømtilførselen. Alt annet ville vært helt uansvarlig, sa Haga.

Haga vil verken utarbeide en tiltaksplan for Midt-Norge eller lage en egen stortingsmelding om energipolitikken. I stedet viser hun til den varslede petroleumsmeldingen som skal komme til høsten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Jeg vil utvide petroleumsmeldingen til å bli en bredere stortingsmelding både for petroleumssektoren og den øvrige praktiske energipolitikken. Petroleumsmeldingen er utgangspunktet, så drar vi det ut i et bredere energiperspektiv, varslet Haga.

Representanter for regjeringspartiene påpekte at tidligere regjeringer må være med å ta skylden for energisituasjonen i Midt-Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.