KRAFT

Krever krafthandling i Midt-Norge

MÅ HANDLE: Olje- og energiminister Åslaug Haga vil utvide høstens varslede petroleumsmelding til å bli en stortingsmelding om hele energipolitikken.
MÅ HANDLE: Olje- og energiminister Åslaug Haga vil utvide høstens varslede petroleumsmelding til å bli en stortingsmelding om hele energipolitikken. Bilde: Colourbox.com
Jannicke Nilsen
8. mai 2008 - 15:52

Olje- og energiminister Åslaug Haga er under hardt press fra flere kanter. På Stortinget i dag ble hun grillet i regjeringens energipolitikk generelt og kraftsituasjonen i Midt-Norge spesielt.

Det er budsjettsprekken for det mobile gasskraftverket på Nyhamna i Aukra kommune og de store prisforskjellene på strøm ulike steder i landet, som har fått Frp til å trekke nye og gamle forslag opp av hatten.

Krever tiltak

Partiet krevde en tiltaksplan for å hindre langvarig kraftkrise i Trøndelag og Møre- og Romsdal.

I tillegg krevde partiet nok en gang, sammen med Venstre og KrF, en stortingsmelding for hele energipolitikken.

- En normalinnbygger i Midt-Norge må nå betale 2000 kroner mer i strømregning enn en innbygger i Sør-Norge. Situasjonen i Midt-Norge er illustrasjon på energipolitikkens fallitt, og innbyggerne der betaler prisen. Denne situasjonen har vært varslet i mange år. Alle har for eksempel visst at Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra kom til å bruke like mye strøm som Oslo by, sa Frps energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen under stortingsdebatten i dag.

Stor prisforskjell

Kraftbalansen i de ulike regionene fører til store forskjeller i kraftpris.

Spotprisene på strøm er nå rekordlav i Sør-Norge på 7,3 øre per kilowattime, mens Midt-Norge betaler 25,4 øre på spotmarkedet. Nord-Norge må betale 30,2 øre.

Nå frykter mange at en ny situasjon for vannmagasinene kan gi like store prisforskjeller på et mye høyere prisnivå.

- Prisforskjellene er på mange tiøringer, og dette kjennes i lommeboka til folk. Tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen lovet i juni 2006 en tiltaksplan for Midt-Norge. Denne planen er aldri blitt presentert for Stortinget. Det eneste regjeringen har klart å levere er to mobile gasskraftverk til over to milliarder kroner. De pengene kunne vært brukt til kraftproduksjon, sa Solvik-Olsen

Budsjettsprekk

Han viser til at mange i kraftbransjen mener gasskraftverk i regionen er eneste vei ut av uføret.

Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim mener det er uforståelig at regjeringen ikke har tatt i mot invitasjonen fra Hafslund om å motta reservekraft fra selskapets pelletsfabrikk på Averøy, men Arbeiderpartiets Åsmund Kristoffersen sa at dette anlegget ikke ville ha stått ferdig snart nok.

De mobile gasskraftverkene på Tjeldbergodden og på Nyhamna i Aukra kommune ble anslått å koste 1,5 milliarder kroner. I dag er prisen kommet opp i 2,3 milliarder. Ifølge Statnett er noen av årsakene at prosjektet har vist seg vesentlig mer komplisert enn forventet, tidsplanen har vært stram og kostnadspresset i byggenæringen har økt.

Statsråd Åslaug Haga sa at målet er å oppheve et eget prisområde i Midt-Norge så snart som mulig, og minte om årsaken til at de mobile gasskraftverkene i det hele tatt ble bestilt.

Utvider petroleumsmeldingen

- Man tar for lett på årsaken til at vi har valgt mobile gasskraftverk i utgangspunktet. Dette er en ren forsikringsordning slik at Midt-Norge ikke går i svart. Vi har et ansvar for å sikre tilgang til energi, vi har ansvar for de samfunnsmessige konsekvensene ved et eventuelt brudd i strømtilførselen. Alt annet ville vært helt uansvarlig, sa Haga.

Haga vil verken utarbeide en tiltaksplan for Midt-Norge eller lage en egen stortingsmelding om energipolitikken. I stedet viser hun til den varslede petroleumsmeldingen som skal komme til høsten.

- Jeg vil utvide petroleumsmeldingen til å bli en bredere stortingsmelding både for petroleumssektoren og den øvrige praktiske energipolitikken. Petroleumsmeldingen er utgangspunktet, så drar vi det ut i et bredere energiperspektiv, varslet Haga.

Representanter for regjeringspartiene påpekte at tidligere regjeringer må være med å ta skylden for energisituasjonen i Midt-Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.