OLJE OG GASS

Krever klimatest av nye olje- og gassfelt

Prosjekter som undergraver togradersmålet må skrotes, krever Zero.

Marius Holm mener at den norske staten må skrote investeringer som bidrar til global oppvarming på mer enn to grader.
Marius Holm mener at den norske staten må skrote investeringer som bidrar til global oppvarming på mer enn to grader.
5. nov. 2013 - 10:56

– Aldri mer bør det skje at Stortinget godkjenner en oljeutbygging, uten å regne på om feltet tåler klimamålet og hvordan det tåler det grønne skiftet i verdensøkonomien, sier leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero under åpningen av årets Zerokonferanse.

Tograderstesten

Togradersmålet er så og si det eneste verdens land er blitt enig om i de globale klimaforhandlingene. Det handler om å begrense den globale oppvarmingen til to grader i forhold til førindustriell tid.

Holm mener at Norge må forholde seg til dette vedtatte målet når de vurderer nye olje- og gassfelt.

– Alle investeringer Norge gjør må gjennom tograderstesten. De investeringene som stryker på testen, må legges i skuffen, ellers vedder vi mot våre egne samfunnsmål, sier Holm.

Fulle ordrebøker

Zerolederen vil at det han kaller «oljenæringens fantastiske innovasjonskraft» brukes på klimaløsninger.

– Tenk om våre beste offshoreingeniører, satte alt inn på å utrette like store teknologiske mirakler innen flytende vindturbiner – som de har gjort i olja. Jeg er sikker på at de ville fått det til – om de hadde prøvd. De gjør ikke det, for de har stappfulle ordrebøker, påpeker han.

Han viser til at regjeringsplattformen til Høyre og Frp peker på problemet med todelingen av økonomien, men at partiene ikke går til roten av problemet, nemlig et investeringstempo som støvsuger markedet, og fjerner muligheter for grønne arbeidsplasser i industrien.

– Dette handler jo ikke om stenge ned. Det handler ikke om å stoppe alle utbygginger. Det er investeringstakten det handler om. Det er den som skaper et ensidig norsk næringsliv, sier Holm.

Les også: Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben

– Tiden er oljenæringens største fiende

Han påpeker at Norge både gjennom todelingen av økonomien og statens investeringer gjennom Oljefondet tar mye risiko i oljeinvesteringer.

Holm mener at Norge som land må henge med i det grønne skiftet, der fornybarnæringen vil vokse kraftig fremover. Og at det er på tide å starte omstillingen.

– Tiden blir oljenæringens største fiende. «Vi er en svært langsiktig næring» sier de. Og det kan bli vårt største problem, når strategihorisonten kortes ned av kvartalsvise stormskritt i fornybarmarkedet, mener han.

Les også:

– Håper at unge ingeniører ikke blir utdannet innen olje og gass

Borten Moe vil ha slutt på «elbil-hypen»

– Oljenæringen pælmer penger etter folk  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.