BYGG

Krever gransking av Vegvesenet

Vegvesenet har fått en halv milliard fra fylkeskommunenes budsjetter for å drive vedlikehold på veiene. - Ingen kontroll over egen pengebruk, mener fylkesordfører Tore O. Sandvik.
Vegvesenet har fått en halv milliard fra fylkeskommunenes budsjetter for å drive vedlikehold på veiene. - Ingen kontroll over egen pengebruk, mener fylkesordfører Tore O. Sandvik. Bilde: Statens vegvesen
5. nov. 2009 - 08:21

Fra 1. januar 2010 skal fylkene ha ansvaret for 17.000 nye kilometer med vei. Men de mener at det ikke følger nok penger med ansvaret og er særlig skeptisk til pengebruken i Vegvesenet, skriver Nationen.

En halv milliard

Derfor ber nå fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag og kollegene hans i Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) Riksrevisjonen om å undersøke regnskapene til Vegdirektoratet.

Sandvik mener at den halve milliarden som nå er tatt fra fylkeskommunenes budsjetter og gitt til Statens vegvesen, for å drifte det som heter «sams veiadministrasjon», er mye høyere enn det som faktisk brukes, og mener at pengene bør gå tilbake til fylkene.

– Vi kan ikke leve med at en så stor virksomhet ikke har kontroll over egen pengebruk, sier Sandvik, og mener det er unikt at en så stor virksomhet kan dokumentere så lite:

– Dette er så mye penger at jeg ikke kommer på andre virksomheter som har en så dårlig oversikt over egen økonomi, sier han.

Dokumentasjon

Knut Arild Hareide (KrF), leder i transport og konstitusjonskomiteen på Stortinget, krever at det må legges fram dokumentasjon som viser at Statens vegvesen skal ha den andelen av potten som de krever.

– Vi har stor forståelse for den argumentasjonen fylkesordførerne har kommet med. Det er en av de tingene vi skal se på i behandlingen av budsjettet, sier han, og legger til at han ikke vil felle noen dom over Statens vegvesen, men lar dem få muligheten til å kunne dokumentere utgiftene.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) har ikke sett brevet fra fylkesordførerne og vil ikke kommentere det før hun har fått lest det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.