BYGG

Krever ekstra midler til skolebygg

POSITIV: Audun Lågøyr i BNL har allerede startet arbeidet.
POSITIV: Audun Lågøyr i BNL har allerede startet arbeidet. Bilde: Leif Hamnes
29. jan. 2010 - 07:36

Byggenæringen krever at regjeringen kommer med ekstra midler til investeringer i nybygg og vedlikehold av skolebygg. Bransjen mener det er behov for milliardbevilgninger for å dekke behovet.

Redusert låneramme

– Vi frykter at finansministerens kuttisme skal gå ut over svømmehaller og skolebygg, sier direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens Landsforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kravet kommer til tross for at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har varslet et strammere statsbudsjett allerede neste år.

Det er låneordningen for skoler, svømmehaller og kirker det dreier seg om. Her er rammen bare 2 milliarder kroner i årets statsbudsjett, mens kommunene før jul hadde søkt om prosjekter for over 9 milliarder. Som følge av krisepakken ble fjorårets ramme på 4,2 milliarder kroner.

Billigere i år

– Behovet for vedlikehold eller nybygg er stort. Derfor bør lånerammen i ordningen for skoler, svømmehaller og kirker utvides så fort som mulig. Mange bedrifter i bygg og anlegg vil bli like hardt rammet i år som i fjor. For vår del er ikke finanskrisen over. Samtidig vil kommunene kunne få prosjekter til bedre priser i år enn i fjor, mener Lågøyr.

Han peker på at en milliard ekstra i låneramme bare utgjør 14 millioner kroner i direkte utgifter på statsbudsjettet.

Prognosene til byggebransjen viser at rundt 15.000 ansatte i byggebransjen kan miste jobben i år. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.