BYGG

Krever automatisk brannslukking

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa.
Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa. Bilde: Joachim Seehusen
6. jan. 2009 - 14:31

Kravet kommer i den nye plan- og bygningsloven, som skal gjelde fra samme dato.

Kleppa sier til NTB at utkastet til ny plan- og bygningslov ligger til behandling i Stortinget. Den skal følges opp med forskrift. En ny forskrift skal på høring i mai.

I omsorgsboligen som brant i Høyanger natt til mandag, var det ikke sprinkleranlegg eller andre tekniske løsninger for automatisk brannslukking. Tre beboere på 87, 88 og 94 år ble påført alvorlige røykskader.

Høyanger-brannen

– Uavhengig av brannen i omsorgsboligen i Høyanger, har behovet for automatiske slukkeanlegg i bygninger der det er mye folk vært drøftet. Spesielt gjelder dette på institusjoner der det er behov for ekstra rømningstid. Det har vært vår intensjon å konkretisere dette i forskriften, sier Kleppa.

Hun legger til at det fra Husbankens side stilles krav om gode branntekniske løsninger, men at dette nå også skjerpes gjennom plan- og bygningsloven som alle må forholde seg til.

– Hilses velkommen

Ordfører Kjartan Longva (Ap) i Høyanger sier til NTB at et krav i plan- og bygningsloven om automatiske slukkeanlegg hilses velkommen.

– Omsorgsboligen som brant, hadde ikke sprinkleranlegg fordi det ikke var krav til et slikt anlegg i 1999. Noe slikt krav er det fremdeles ikke i denne typen boliger, men vi ser jo at det ikke er store forskjellen mellom en sjukeheim og en omsorgsbolig. Beboerne er i stor grad avhengige av rullator og heis. Heisen er det første som står når det blir brann.

Blir sløyfet

Så lenge det ikke er krav til sprinkleranlegg, kan det lett bli sløyfet av kommunene for å spare penger. Når kravet kommer i plan- og bygningsloven, må alle forholde seg til det, sier Longva.

Longva sier at nyere omsorgsboliger i kommunen er utstyrt med sprinkleranlegg. Det ser nå ut til at omsorgsboligen som brant kan bygges opp igjen.

– Da vil vi også ha sprinkleranlegg i disse boligene, sier Longva. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.