Krever at Hareide følger opp lovnader om vedlikeholdsløft for fylkesveiene

- Ta dine egne løfter på alvor og sørg for et vedlikeholdsløft for fylkesveiene. Det ligger mye hverdagstrygghet for folk i å reparere hull og usikre veiskuldre, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Hvert år bruker regjeringen fem milliarder kroner på veivedlikehold. Det er ikke nok til å ta igjen etterslepet og allerede forfalne veier forfaller mer år for år.
Hvert år bruker regjeringen fem milliarder kroner på veivedlikehold. Det er ikke nok til å ta igjen etterslepet og allerede forfalne veier forfaller mer år for år. Illustrasjonsfoto: Peter Bryng, NAF
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
30. des. 2020 - 12:42

Til våren legger samferdselsminister Knut Arild Hareide fram Nasjonal Transportplan. NAF mener den må inneholde en plan for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet på de norske veiene.

- NAF-bladet Motor har beregnet at etterslepet på fylkesveiene alene er på godt over 60 milliarder kroner og stigende. Det er veldig mange penger, men det er ikke mulig å komme à jour hvis det ikke er politisk vilje til å legge en langsiktig plan og prioritere vedlikehold i budsjettene, sier Skjøstad.

Hvert år bruker regjeringen fem milliarder kroner på veivedlikehold. Det er ikke nok til å ta igjen etterslepet og allerede forfalne veier forfaller mer år for år.

KrF-løfter om kraftig styrking

Samferdselsministerens parti KrF er ett av de partiene som har vært tydeligst på å gjøre noe med forfallet på veiene våre. I KrF sitt program heter det at «reduksjonen i vedlikeholdsetterslepet på statens veier må fortsette, og innsatsen på fylkesveiene må styrkes kraftig gjennom økte bevilgninger».

- KrF har i snart åtte år enten vært en del av flertallet som har vedtatt budsjettene i Stortinget, eller selv vært en del av regjeringen. I 2021 er det stortingsvalg og siste mulighet til å vise at de kan levere på løftene om en kraftig økning i bevilgningene. Denne sjansen håper vi samferdselsministeren griper, sier Camilla Ryste.

-Vi har store forventninger til Hareide når han legger fram sin nasjonale transportplan denne våren, legger hun til.

Folk prioriterer vedlikehold

Undersøkelser som NAF har gjennomført blant norske bilister, viser at vedlikehold av eksisterende veier er på toppen av folks liste over hva politikerne bør prioritere. Vedlikehold kommer godt foran utbygging av nye veier når folk blir spurt om hva som er viktigst. Det gjelder uavhengig av om folk bor i storby, by eller distrikt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.