IT

Krever 768 millioner av Google etter patentstrid i retten

Nettgiganter må punge ut til «patenttroll».

Google har anket dommen mot seg, som fører med seg et krav på 768 millioner kroner fra patenttrollet SilentAir.
Google har anket dommen mot seg, som fører med seg et krav på 768 millioner kroner fra patenttrollet SilentAir. Bilde: AP/Walter Bieri
27. jan. 2014 - 17:57
Vis mer

Google står overfor et krav på 768 millioner kroner fra selskapet SimpleAir etter å ha gått på et dundrende nederlag i en rettsal i Texas.

Ifølge dommen medbringer tjenestene Google Cloud Messaging (GCM) og Android Cloud to Device Messaging et brudd på selskapets patent 7,035,914.

GCM er en tjeneste fra 2012 som lar utviklere sende data små mengder data, for eksempel et push-varsel, fra sine servere til Android-enheter og Chrome-apper.

SimpleAir inngikk i 2012 et forlik med Apple om det samme patentet. Det er imidlertid ukjent hva som ble resultatet, da forhandlingene ble holdt hemmelige.

Les også:  IBM har tatt ut 67000 patenter

Søkkrike på andres oppfinnelser

Selskapet SimpleAir har tilsynelatende ingen annen funksjon enn å holde på patenter. De har tidligere inngått forlik med Apple og Microsoft.

The Verge omtaler selskapet som et patenttroll.

Patenttroll er i ferd med å bli et stadig større problem i USA. I dette tilfellet tok de saken til en domstol i Texas, som er kjent for å ta patenttrollenes side i rettslige strider.

Allerede i 2004 lå gjennomsnittlige kostnader på en patentstrid i USA på seks millioner kroner før saken i det hele tatt ble tatt til retten.

Juryordningen i distriktet har ført til uforutsigbare resultater i selve rettsakene. Dette har ført til at patenttrollene stikker av med skyhøye summer i forlik med store selskaper.

– De produserer ingenting selv. De kaprer en annens idé, og ser om de klarer å presse penger ut av noen, sa USAs president Barack Obama om patenttroll i sommer.

Les også:  Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider

Krav til patenter

– I USA er terskelen lavere for å saksøke. Det er veldig lett å saksøke noen. Det er generelt raskere og enklere å ta patenter der enn i Norge, forklarer Jaime Espantaleon.

Men hva gjelder krav til patenter er disse i stor grad de samme i Norge og USA, ifølge advokaten på Tandbergs Patentkontor.

Det må være noe nytt som løser et teknisk problem. Det må ikke være kjent eller offentliggjort fra før, og det skal heller ikke være en opplagt løsning fra et faglig perspektiv. Derimot sier kravet om oppfinnelseshøyde at oppfinnelsen skal skille seg vesentlig fra eksisterende teknologi.

Les også: – Facebook vil miste 80 prosent av brukerne innen 2017

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Ikke et problem i Norge

Espantaleon forklarer at de ikke har erfaringer med patenttroll i Norge, noe som kan tyde på at utbredelsen er minimal eller ikke-eksisterende her til lands. Kjøp og salg av patenter er derimot helt normalt. I motsetning til patenttrollene har Tandbergs klienter som oftest et formål bak handelen.

– Flere kjøper patenter for å kunne operere fritt, uten å risikere søksmål i senere tid, forklarer advokaten.

Google har, ikke uventet, anket dommen mot seg og hevder at saken er feilbehandlet i retten.

Patenttrollene har blitt anklaget for å hindre innovasjon i landet. Ny lovgivning ble i fjor vedtatt i representantenes hus for å hindre flommen av søksmål, men venter fremdeles på godkjenning i senatet.

Enn så lenge fortsetter selskaper som SilentAir å saksøke teknologibedrifter. Selskapet har i alt åtte ulike patenter, og er med det en dverg å regne blant de største trollene. Blant annet har selskapet Intellectual Ventures rykte på seg som en notorisk saksøker.

Les også:  Dommer vil slutte fred mellom Apple og Samsung

Snudde ryggen til gigantene

Deres virksomhet begynte som et samlingssted for oppfinnere,  og de høstet store investeringer fra selskaper som Google, Apple, eBay og Cisco. Over tid, og gjennom oppkjøp, bygget de opp et repertoir av flere tusen patenter. Flere av investorene ble senere saksøkt av Intellectual Ventures for angivelige brudd på deres patenter.

– Intellectual Ventures eier ingen bygninger. Deres virksomhet består i å saksøke, sa det Google-eide Motorolas advokat under en patentsak i 2011.

Bill Gates, co-chair and trustee of the Bill and Melinda Gates Foundation, speaks during a panel session at the annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Friday, Jan. 24, 2014. Leaders gathered in the Swiss ski resort of Davos have made it a top priority to push to reshape the global economy and cut global warming by shifting to cleaner energy sources. (AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott)
Bill Gates, co-chair and trustee of the Bill and Melinda Gates Foundation, speaks during a panel session at the annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Friday, Jan. 24, 2014. Leaders gathered in the Swiss ski resort of Davos have made it a top priority to push to reshape the global economy and cut global warming by shifting to cleaner energy sources. (AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott) AP/Jean-Christophe Bott
I 1991 kom Bill Gates med følgende spådom om landets patentlovgivning:

«Dersom folk hadde forstått hvordan patenter ville bli tildelt da dagens nyvinninger ble oppfunnet, og hadde tatt ut patent, ville industrien i dag stått bom fast. Jeg er sikker på at et stort selskap kommer til å patentere opplagtheter knyttet til brukergrensesnitt, objektorientering, algoritmer, programtilknytninger eller andre sentrale teknikker».

Les også:

Slik skal Chrome redusere dataforbruket med opptil 50 prosent

Skal innføre høyhastighets nett og videostrømming til fotballkampen

I denne bransjen er du nesten sikret jobb  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.