KRAFT

Krever 1,2 mrd. til vindkraft

Jannicke Nilsen
28. apr. 2008 - 07:01

- Vindkraftpausen er avblåst, nå vil nye vindkraftprosjekter bli bygget, annonserte olje- og energiminister Åslaug Haga samme dag Enovas nye vindkraftprogram ble lansert.

Vindprosjekter med rettskraftig konsesjon som ligger i områder med tilstrekkelig nettkapasitet, kan nå igjen søke Enova om støtte.

- Ikke øvre tak

Men hvor stor potten egentlig er, hersker det for tiden forvirring om. Stortinget har tidligere satt av 630 millioner kroner til vindkraft i år. Dette er ifølge Haga et minimumsbeløp.

Les også: Kun tre aktuelle vindprosjekter
Nå er vindstøtten tilbake

- Det er ikke noe øvre tak på støtteordningen, sier kommunikasjonsrådgiver Trude Borge Iversen i Olje- og energidepartementet.

- Enovas økonomiske ramme er på syv milliarder kroner i et fireårsperspektiv. Vårt mål er å gi så mye støtte at prosjektene blir realisert, sier Espen Borgir Christophersen.

Spesifiserer ikke

Enovas midler skal imidlertid også dekke investeringsstøtte til blant annet fjernvarme, bioenergi, solenergi, og de andre energiformene som får støtte. Hvor stor andel som skal gå til vind vil statsforetaket ikke spesifisere.

Haga selv nøyer seg med å si at "investeringsstøtten skal være tilstrekkelig til at nye vindkraftparker bygges".

Energibedriftenes Landsforbund (EBL) mener det er uheldig at bransjen ikke får et konkret tall å forholde seg til.

Uheldig

- Det er veldig mye uklarheter i forhold til støttenivået for vindkraft. Det er uklart for bransjen hvor mye som kommer, og hvor mye av dette som er "friske" penger. Dette gjør det vanskelig for bransjen å tyde signalene de er avhengige av for å inngå leverandøravtaler, sier direktør for produksjon og miljø, Erik Skjelbred, i EBL.

Leverandørmarkedet i vindkraftbransjen er som kjent under sterkt press på grunn av stor internasjonal etterspørsel etter vindturbiner og manglende produksjonskapasitet.

- Trenger 1,3 mrd

EBL har gjort beregninger som viser at 630 millioner kroner vil utløse rundt 120 MW ny vindkraft, eller mellom 300-350 GWh.

Skal regjeringen nå målet om 3 TWh innen 2010 må årlige bevilgninger økes til 1,1-1,2 milliarder kroner.

- I tillegg må byråkratiet øke farten på behandlingen av konsesjonssøknader, slik at flere prosjekter som ligger til behandling kan få grønt lys for utbygging, sier administrerende direktør Steinar Bysveen.

Strenge krav

Utbyggere som søker om midler i Enovas nye vindprogram må levere omfattende dokumentasjon rundt vindprosjektene de søker støtte til.

Blant annet må søker dokumentere inngått intensjonsavtale med leverandør før de søker , og avtalen må bli bindende innen seks måneder etter tilsagn om støtte er gitt.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.