OLJE OG GASS

Krevde for mye i garantier

LANGSIKTIG: - Vi går for langsiktige kontrakter med de store internasjonale selskapene, og prosjekter med lav risikoprofil. På sikt gir det bedre avkastning, sier konsernsjef Simen Lieungh.
LANGSIKTIG: - Vi går for langsiktige kontrakter med de store internasjonale selskapene, og prosjekter med lav risikoprofil. På sikt gir det bedre avkastning, sier konsernsjef Simen Lieungh. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
17. feb. 2010 - 15:01
Vis mer

– Jeg er skuffet over at vårt tilbud ikke nådde fram. Goliat-plattformen var et mål for oss. Slik jeg forstår det fra Eni Norge, var konkurrenten villig til å ta en mye større risiko enn oss. Vi ønsker ikke å være så risikoeksponert, sier Lieungh.

Kilder Teknisk Ukeblad har snakket med opplyser at Eni jobbet lenge med å normalisere tilbudene. Altså å kunne gjøre dem sammenlignbare. Årsaken er at noen byr på utførelsen på timebasis, mens andre bruker normer, eller kombinasjoner. Prisene fra den enkelte anbyder kan derfor variere stort. Prisene framkommet i media er ikke nødvendigvis de prisene som Eni har lagt til grunn.60 millioner

Når det gjelder situasjonen for Aker Solutions Stord, så er verftet per i dag uten beskjeftigelse i slutten av dette året.

– Jeg er ikke bekymret for utviklingen på Stord. Om verftet ikke skulle få oppdrag, så er kostnadene små, rundt 60 millioner kroner i året koster det å holde verftet i beredskap. Det er småpenger sammenlignet med den marginen vi kan dra inn ved EPCI oppdrag ved verftet, sier Lieungh.

Han forteller at Aker Solutions har verft fordi det er ønskelig å ha verftene for å sikre kompetansen i konsernet.

– Hadde vi ønsket å legge ned, så hadde vi gjort det. Vi trenger kompetansen ved verftene for å utvikle konkurransedyktige løsninger. Slik situasjonen er nå opplever vi år om annet. Dette er helt vanlig for oss.Kontinuerlig omstilling

– Skal vi være konkurransedyktige må vi sørge for å omstille oss hele tiden. Slik har det vært så lenge jeg har vært i arbeid, sier konsernsjefen. Han legger til at verftet i Egersund er fullbooket med arbeid for undervannsløsninger og modifikasjonsoppdrag. For verftet i Verdal er situasjonen den at de venter på at markedet for nybygg på norsk sokkel igjen skal ta seg opp.

– Årsaken til at dette verftet ikke har stort å gjøre. er ikke at vi ikke er konkurransedyktige, men at det ikke har vært oppdrag ute i markedet, sier Lieungh.Styrker seg i Asia

For å styrke seg internasjonalt så legger Lieungh vekt på å inngå internasjonale allianser med verft, særlig i Kina. Indiske ingeniører vil bli mer integrert i ingeniørarbeidene, både for nybygg, men også i forbindelse med modifikasjonsoppdrag. Aker Solutions har i dag rundt 150 ingeniører ansatt ved kontoret i Mumbai.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi sikter mot 400 ingeniører ved kontoret der i løpet av kort tid, sier Lieungh.

Aker Solutions har vært til stede i mer enn 40 år i Kina og har rundt 700 ingeniører i landet. Nå Lieungh en større aktivitet. Derfor har de inngått samarbeid med kinesiske verft for å bygge enheter for olje og gassindustrien.

– Vi må hele tiden tenke på å være konkurransedyktige internasjonalt. Det er den eneste måten vi kan nå fram på. Vi arbeider derfor intenst med å redusere kostnadene våre blant annet gjennom våre kinesiske samarbeidspartnere. Vårt mål er å dyrke fra feltutviklingskompetanse på dypvannsområdene gjennom lang tids samarbeid med kineserne, sier Simen Lieungh.Bedre på land

Konsernsjefen er glad for at det endelig ser ut til å lysne for satsingen på landbasert virksomhet. Det gjelder kontrakter for bygging av gasskraftverk i USA, nye gruver i Afrika etc.

– Nå åpner Obama for at det igjen skal bygges atomkraftverk i USA. Dette er et interessant område for oss. Vi bygger ikke atomkraft, men har løsninger på transport og lagring, avfallshåndtering. Vi er også i posisjon til å vinne fullskala renseanlegg for CO 2 her i Europa.

Også inne områdene for produkter og teknologi har Lieungh stor tro på framtiden. Det skyldes at det fortsatt er stor mangel på dypvannsrigger, hvor han regner med at Aker Solutions vil opprettholde eller øke sin markedsandel.

– Jeg vil trekke fram et annet eksempel. Pusnes i Arendal hadde sin beste årsresultatet noensinne i 2009, det midt under finanskrisen, sier han.Tror markdet kommer

Lieungh mener at markedene endres. Nybyggmarkedet i Nordsjøen og Norskehavet vil avta, mens det vil være en betydelig vekst internasjonalt, samt på vedlikeholds og modifikasjonsoppdrag.

– Vi tror at det er en vekst i markedet. Antallet studier vokser, sier Lieungh til Teknisk Ukeblad. På spørsmål om hvordan selskapet vil håndtere de små oljeselskapene sokkelen svarer r han:

– Vi arbeider med å utvikle løsninger som kan tilpasse mindre feltutbygginger. Det inkluderer også hvordan finne finansielle løsninger for disse selskapene som ofte ikke har nødvendig kapital i ryggen for å finansiere en utbygging.

– Men jeg vil understreke at vi ikke går for alt som rører seg. Vårt mål er å ha god kontakt med de store langsiktige aktørene i markedet, de som kan sikre oss jobb i lang tid.Gudrun og Ekofisk

De første prosjektene som Aker Solutions sikter seg inn mot på norsk sokkel er Gudrun og Ekofisk. Dette er de første kontraktene på stålunderstell som på lang tid og vil sikre sysselsetting i Verdal.

– Når det gjelder Store enheter som FPSO-er, tror jeg ar de kommer til å bli bygget Asia. De er store nok til å flyttes under ett. Derfor samarbeider vi med kineserne. Derfor bruker vi indiske ingeniører, og derfor har vi hatt mange folk i Korea i arbeidet med BP Skarv. Våre dyktige fagfolk ved verkstedene i Norge vil bidra med sin kunnskap for å sørge for at prosjekter vil gjennomføres til rett tid og kvalitet. Vi har kunnskap i alle ledd som vi må bruke.

– Våre norske verft vil dekke etterspørselen i det lokale markedet som Nordsjøen er, sier Lieungh.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.