NETTARKIV

Krem og lys fjerner kreft

Den lille farmasøytiske selskapet PhotoCure i Oslo har utviklet og ferdigstillet et behandlingssystem mot hudkreft. Selskapets mest profilerte produkt, Metvikx, er en krem som skal brukes sammen med en lyskilde. Dette behandlingssystemet er nå godkjent i 15 europeiske land, og godkjenning i USA står for døren.

Pasienten får lagt kremen over de deler av kroppen som er rammet av hudkreft. Etter om lag tre timer er kremen absorbert, og pasienten utsettes for vanlig rødt lys. Kremen absorberes kun celler som er rammet av kreft.

- Produktet som dreper kreftcellene produseres inne i cellen, du kan godt si det slik at vi har flyttet fabrikken inn i cellene, sier administrerende direktør Vidar Hansson til Teknisk Ukeblad.

"Sint" oksygen

Det aktive stoffet i kremen er et nedbrytningsprodukt av hemoglobin. Når dette stoffet utsettes for lyset, starter en fotokjemisk reaksjon som fører til at elektronene i oksygenatomer få nye baner, lenger fra kjernen. Dermed blir oksygenet "sint", og dreper alle celler rundt seg.

- Fenomentet har vær kjent lenge, den første beskrivelsen jeg kjenner til stammer fra 1905, sier Vidar Hansson. Tidligere systemer har brukt laserlys som, ifølge Hansson, har vært meget kostbare og lite driftsikre.

- Vi produserer og selger et system, ikke bare en medisin, forklarer han.

Selger til Sverige

42 svenske behandlingsinstitusjoner har gjennomgått PhotoCures kurs, og ytterligere 38 har meldt seg på kurset. PhotoCure har solgt 60 behandlingsenheter til Sverige.

I forhold til tradisjonell behandling skal kombinasjonen lys og krem gi langt bedre kosmetiske resultater. Enkelte pasienter merker en svie under behandlingen når kreftcellene ødelegges, men Hansson mener bivirkningen er ubetydelige.

Basis for selskapets produkter er patenter fra forskning gjort ved Radiumhospitalet i Oslo. PhotoCure ble stiftet i 1993.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.