OLJE OG GASS

Krefteksplosjon nær oljesand

Ole K. Helgesen
13. mai 2009 - 15:08

Legen var den første som advarte mot det høye antallet krefttilfeller blant indianere i Fort Chipewyan i Alberta. Det har kostet han dyrt.

Fra første stund har han blitt motarbeidet, og helsemyndighetene i Canada har sendt inn klage på ham til College of Physicians and Surgeons of Alberta (CPSA).

Unødvendig frykt

Han har måttet kjempe mot anklager om finansielt juks og uansvarlig oppførsel.

Etter flere høringer har klart å motbevise disse anklagene, men han har fremdeles en klage på seg for å ha skapt ”unødvendig frykt”.

– Jeg har bare gjort jobben min som lege. Det er å ta ansvar for mine pasienters helse. Da jeg kom til Alberta i 1993 fikk jeg ansvaret for helseoppfølgingen av folkene i Fort Chipewyan. De klaget på at ender, elg og andre dyr de jaktet på stadig ble færre, og at maten hadde fått en rar bensinlignende smak. Det var også store fysiske endringer på fisken fra elven. Indianerne hadde mistanke om at dette skyldtes industriell aktivitet et sted høyere opp i elven, sier O’Connor.

Les også: Dropper CO2-rensing i Canada

Mange syke

Han forteller at begynte å engasjere seg i problematikken da han så det høye antallet sykdomstilfeller blant befolkningen.

– Jeg fant unormalt høye tilfeller av all slags sykdommer fra astma til diabetes, og antallet krefttilfeller var 30 prosent høyere enn andre områder. Dette er folk som lever aktivt, er mye utendørs og som ikke spiser den usunne ferdigmaten man finner i storbyene. Det var uforståelig at det skulle være så høye tall.

O’Connor ba myndighetene undersøke hva som var årsaken til alle krefttilfellene.

– Da smalt det. Media fra Amerika til Midt-Østen kom for å dekke nyheten. Og myndighetene sendte straks spesialister til Alberta. Men de gjorde ingen undersøkelser. Regjeringen ønsket bare å berolige folk med at oljesandutvinning var trygt. Deretter fokuserte de presset mot meg som bare har bedt om at unormalt høye kreftforekomster må undersøkes, sier O’Connor.

– Skandale

Den kanadiske forfatteren og prisbelønte næringslivsjournalisten Andrew Nikiforuk mener kanadiske myndigheter oppfører seg skandaløst.

– Det er helt utrolig at et individ blir luket ut og svartmalt bare for å stille spørsmål. Han var feil mann som stilte feil spørsmål på feil tid. Det er viktig at det norske folk blir klar over hva dere investerer i gjennom StatoilHydro, sier han.Giftutslipp

Nikiforuk mener at den metoden StatoilHydro skal bruke for å utvinne oljesand fører til minst lilke store utslipp av giftige stoffer som andre metoder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Den dampbaserte utvinningsmetoden (SAGD) fører til utslipp av blant annet hydrogensulfid og svovel. Og ingen av prosjektene som har vært i gangsatt har gått som planlagt. Damp lekker ut, og fører med seg giftige stoffer. Det blir sluppet ut mer tungmetaller enn man hadde antatt. Dessuten har det vært flere eksplosjoner i rørledninger som har ført til store miljøskader, sier Nikiforuk.

Han tror ikke StatoilHydro vil klare dette bedre enn de andre selskapene.

Innrømmelser

Ifølge O’Connor har myndighetene kommet med visse innrømmelser de siste månedene.

– Health Canada har funnet store mengder kreftfremkallende stoffer, som kvikksølv og polyaromatiske hydrokarboner, i området. Og de har kommet med en offisiell advarsel som fraråder gravide å spise fisk og barn frarådes å bade i elven. Men offisielt benektes det fremdeles at dette har noen sammenheng med oljesandproduksjonen.Vil ha Statoil ut

Det er Greenpeace som har invitert kanadierne til Norge for å snakke med norske politikere og presse i forbindelse med StatoilHydros generalforsamlingen som holdes 19. Mai.

Miljøorganisasjonen Greenpeace har aksjer i selskapet og lagt fram et forslag om at «StatoilHydro skal trekke seg ut av oljesandaktiviteter i Canada».

Flere tunge StatoilHydro-aksjonærer, blant annet de store svenske fondene KPA og Folksam, har signalisert at de vil stemme for at selskapet bør trekke seg ut av det omstridte oljesandprosjektet.

Les også: Lobbyerer mot oljesand

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.