DOKTORGRADER

Kreftbehandling med lys og porfyriner

En relativ ny og lovende kreftbehandlingsform, fotodynamisk terapi (PDT), benytter lys i kombinasjon med kjemiske forbindelser for å oppnå terapeutisk effekt.

Forbindelsen 5-aminolevulinsyre (5-ALA), som effektivt tas opp i kreftceller, stimulerer dannelsen av porfyriner, som sammen med lys vil føre til dannelsen av reaktive oksygenforbindelser, som igjen dreper cellene.

I avhandlingen har Gederaas studert hvilke porfyriner som dannes ved denne behandlingsformen. I tillegg er det vist at det foregår en frigjøring av kalsium fra cellene etter behandlingen, at cellenes indre deler (mitokondriene) skades, og at det foregår lipidperoksydering som kan dempes ved tilsetning av vitamin E. Ellers er det vist at 5-ALA og metylesterifisert 5-ALA tas opp i kreftceller via en aktiv opptaksmekanisme.

Forskningsarbeidet har bidratt til bedre forståelse av hvordan denne kreftbehandlings-formen fungerer. Det er vist hvordan 5-ALA og metylesterformen av 5-ALA tas opp i cellen, hvilke nye forbindelser (porfyriner) som dannes og hvordan disse sammen med lys bidrar til celledrap.

Avhandlingen har tittelen Biological mechanisms involved in 5-aminolevulinic acid based photodynamic therapy / (Biologiske mekanismer involvert i 5-aminolevulinsyre-basert fotodynamisk behandling).

Selve forskningsarbeidet er utført ved Avdeling for klinisk kjemi, Regionsykehuset i Trondheim (RiT), Institutt for molekylær cellebiologi, Universitetet i Leiden, Nederland, og ved Avdeling for biofysikk, Det norske Radiumhospital. Hovedveileder har vært forsker Kristian Berg, Det Norske Radiumhospital. Helse- og sosialdirektør Inge Romslo, Sør Trøndelag Fylkeskommune, har vært medveileder. Arbeidet er delvis finansiert av Program for medisinsk teknologi, NTNU, og delvis av Kreftfondet ved RIT.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.