MILJØ

Krav om vannbåren varme

PÅ SPRIT: Statsråd Odd Roger Enoksen ankom Trondheim i en Ford Focus som går på 85 prosent sprit. - Den går helt fint, sier han.
PÅ SPRIT: Statsråd Odd Roger Enoksen ankom Trondheim i en Ford Focus som går på 85 prosent sprit. - Den går helt fint, sier han.
Anders J. Steensen
8. nov. 2005 - 08:00

Trondheim: Olje og energiminister Odd Roger Enoksen understreker at bioenergi er viktig for Norges energiforsyning.

– Regjeringen ønsker at fremtidens bygg i langt størrre grad skal bruke bioenergi. Derfor er det bestemt at alle offentlige bygg over 500 kvadratmeter heretter skal utstyres med vannbåren varme. Det gjelder både for nybygg og for rehabilitering av eldre bygg, sier Enoksen.

For å vri energibruken er regjeringen villige til å bruke finansielle instrumeter som støtteordninger for at utbyggere skal installere fjernvarme og kjeler som er fyrt med biobrensel, gjerne pellets.

– Vårt mål er å kunne frigjøre mye kraft med å gå over på bioenergi, sa statsråden til TU etter sitt besøk på bioenergidagene i Trondheim. Han kunne ikke love bestemte tall.

I dag brukes ca 15 TWh årlig av biobrensel i Norge, og Enoksen ser ikke bort i fra at dette kan dobles innen få år.Også for kjøretøy

De nye oljestatsråden ankom Trondheim i en Ford Focus som går på etanol/85 blanding, dvs med 85 prosent etanol og 15 prosent bensin.

Han kunne ikke love at regjeringen ville bidra til å se på bruk av bioenergi i drivstoffet. I flere europeiske land er biodrivstoff avgiftsfritt. I Norge er det fritatt for CO 2 avgift.

– Bioenergi kan være med på å redusere CO 2 -utslippene fra transporten. Skal vi få til en endring med innblanding av biodrivstoff, må flere departementer samarbeide om de rette virkemidlene. I dag er dette spredd under fire departementer, Finans-, Olje og energi-, Samferdsel- og Miljøverndepartementet.

EU-direktiv styrer

Det siste Torill Skogsholm gjorde før hun gikk av, var å se nærmere på EU-diektivet om drivstoff.

Det innebærer at innen 2007 skal andelen biodrivstoff være på 2 prosent, mens i 2010 skal den være på 4 prosent. Dette gjelder etanol til bensin og biodiesel. Den nye regjeringen må arbeide videre med dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.