KRAFT

Krass kritikk mot grønne sertifikater

SERTIFIKATER: Vindkraft er blant energiformene som kan dra nytte av grønne sertifikater. Men for å redusere utslipp er det mer effektivt å kjøpe og ødelegge klimakvoter.
SERTIFIKATER: Vindkraft er blant energiformene som kan dra nytte av grønne sertifikater. Men for å redusere utslipp er det mer effektivt å kjøpe og ødelegge klimakvoter. Bilde: Colourbox.com
Stein Jarle Olsen
12. okt. 2009 - 07:52

Økonomiprofessor Michael Hoel ved Universitetet i Oslo mener olje- og energiministeren kan ha "glemt banale økonomiske poenger" når han inngikk avtalen om å etablere grønne sertifikater med Sverige fra 2012.

Støtte

Slike sertifikater gjør at alle som bygger ut ny fornybar energi i Norge får subsidier betalt av norske kraftkunder gjennom høyere strømpris.

– Denne ekstra kraftproduksjonen vil gå til eksport. Man kan jo spørre seg om hvorfor norske kraftkunder skal subsidiere kraftproduksjon i Norge som skal selges til andre land, sier Hoel.

Han mener produksjonen heller ikke vil gi kutt i forurensende energiproduksjon i Europa, ettersom utslippene i EU er bestemt av mengden utslippstillatelser og dermed er vanskelig å gjøre noe med.

– Kjøp klimakvoter

Hvis målet er å redusere klimagassutslippene, vil Hoel helst droppe sertifikatene.

– Da burde Norge heller kjøpe utslippstillatelser i det europeiske markedet, og deretter ødelegge disse. Da vil utslippene gå ned tilsvarende kvotene Norge trekker ut. Dessuten vil kvoteprisen da gå opp, og gjøre det mer lønnsomt å investere i alternativ energi, sier han til avisen.

Reduserer utslippene

Han gir et eksempel basert på Olje- og energidepartementets anslag om at sertifikatene vil koste norske strømkunder 380 millioner kroner i 2012 og 3,5 milliarder i 2020.

For 1,2 milliarder kroner kan vi kjøpe klimakvoter for 10 millioner tonn klimagasser. Det er nesten 20 prosent av dagens utslipp i Norge.

Ved å kjøpe og kaste disse kvotene, vil utslippene i Europa reduseres tilsvarende, sier professoren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.