OLJE OG GASS

Krangler om seismikkeffekt

Prinsippet for seismikk. Slik kan oljeforekomster avdekkes under havbunnen. Forskere og fiskere er uenige om det er skadelig å skyte seismikk etter gyting.
Prinsippet for seismikk. Slik kan oljeforekomster avdekkes under havbunnen. Forskere og fiskere er uenige om det er skadelig å skyte seismikk etter gyting. Bilde: Wikipedia
23. apr. 2008 - 07:34

To år etter at fiske- og gytefeltene utenfor Stad og Møre ble vernet mot oljeboring, åpner Oljedirektoratet likevel for å slippe oljeselskapene til, skriver Bergens Tidende.

Enige og uenige

Både forskere og fiskere er enige om at selve oljevirksomheten kan være skadelig for fisken, men de er uenige om skadevirkningene av såkalt seismikkskyting, hvor kraftige lydbølger sendes ned i grunnen og blir reflektert tilbake til måleinstrumenter som tolker signalene.

Poenget er å finne ut om det kan være gass- eller oljeforekomster i grunnen.

- Ikke nok kunnskap

Selv om seismikkskytingen skremmer bort voksen fisk, er den ufarlig etter gytingen og tar ikke livet av yngel og larver, mener Havforskningsinstituttet, og støtter dermed oljeindustriens syn.

– Dette har Havforskningsinstituttet ikke nok kunnskap om. De snur føre var-prinsippet når de sier at det de ikke vet ikke er skadelig, sier Nils Myklebust, leder i Sogn og Fjordane fiskarlag, til Bergens Tidende. Han mener det må forskes mer på seismikkskyting før det blir gitt grønt lys.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.