MILJØ

Krangler om russiske atomreaktorer

Espen Leirset
9. juni 2006 - 07:30

Russland ønsker å øke andelen atomenergi fra dagens 16 prosent til 23 prosent, og er i full gang med å oppgradere sine atomreaktorer, blant annet på Kola.

Sju kjernereaktorer som ble bygget på 1970-tallet er nå oppgradert for 15 nye år.

I tillegg planlegger russerne fram mot 2013 å oppgradere åtte andregenerasjons reaktorer som ble bygget tidlig på 1980-tallet, viser en oversikt Bellona har utarbeidet.

Miljøstiftelsen mener at viktige deler ved atomreaktorene som berører sikkerheten ikke kan forbedres ved oppgradering.

De hevder oppgraderingen blir gjort på tvers av russisk lov, fordi det ikke utføres miljømessige konsekvensutredninger på forhånd.Etterlyser norske myndigheter

– Det gjøres ingen konsekvensutredning av miljøeffekter ved å oppgradere reaktorene. Dette er brudd på russisk lov, noe vi ser alvorlig på, sier atomfysiker og Bellonas programdirektør for Russland Nils Bøhmer.

Han holdt et innlegg under Bellonas halvdagsseminar om tilstanden ved russiske kjernekraftverk onsdag 1. juni.

– Russisk lov er god på dette området, men det hjelper ikke når den ikke blir fulgt. Sikkerhetsmyndighetene er svake i Russland, hevder Bøhmer.

Han etterlyste mer bistand fra norske myndigheter for å sørge for bedre kontroll ved kjernekraftreaktorene.Strålevernet ikke bekymret

Norske myndigheter har de siste årene kuttet ned på bistand til Russland til å justere opp sikkerheten for atomreaktorene fordi problemet anses som mindre enn på 1990-tallet.

Statens Strålevern samarbeider fortsatt med russiske myndigheter på flere områder, og rådgiver Erlend Larsen tok til motmæle mot Bellonas framstilling av forholdene ved russiske atomkraftverk.

– Det er ikke noe spesielt at Russland forlenger levetiden på sine atomreaktorer. Dette er noe en rekke land gjør. Dette er reaktorer som har vært i drift i rundt 30 år, og russerne har de siste årene investert store summer for å forbedre sikkerheten. Sikkerhetsanalyser og vurderinger utført av Det internasjonale atomenergibyrået IAEA viser at sikkerheten har blitt langt bedre, sier Larsen.

Forsamlingen inkluderte naturvernere, Statkraft, Statnett og Utenriksdepartementet. Overfor Teknisk Ukeblad påpeker Larsen at antallet uønskede hendelser ved kraftverkene også er vesentlig redusert.– Bedret sikkerhet

– Russiske kjernesikkerhetsmyndigheter har hatt en grundig gjennomgang av sikkerheten og satt krav ved forlengelsen. Ut over det er det ikke alle land som setter krav til å konsekvensutrede alle forlengelser av driftslisenser, uttaler Larsen. En rapport fra Statens Strålevern konkluderte i 2005 med at situasjonen ved russiske atomkraftverk har bedret seg de siste årene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.