Rundt om i landet jobber YIT, et av Norges ledende selskaper innen tekniske bygginstallasjoner, med å bygge om sine 60 lokalkontorer tettpakket med energisparende løsninger.
Men i Sandnes møter YIT motstand.
I sitt nye bygg i byen ville selskapet bore etter grunnvann til kjøling, i tillegg til å installere en varmepumpe.
Den skulle dekke hele varmtvannsbehovet, og en vesentlig del av oppvarmingen. Sammen med deres patenterte «Klimatak» skulle dette demonstrere energieffektive og miljøvennlige løsninger
– Billigere og mer energieffektiv
Men det YIT omtaler som en billig og energibesparende løsning kunne ikke installeres fordi det lokale energiselskapet, Lyse Energi, krever at alle bedrifter knytter seg til det lokale fjernvarmenettet. I oktober flyttet de inn, med fjernvarme og fjernkjøling levert av Lyse Energi.
Ifølge YIT er den løsningen de ønsket å bruke billigere og mer energieffektiv enn fjernvarme.
– I Sandnes er det slik at hele utviklingsavdelingen vår ligger her. Det er her vi tester ny teknologi og nye måter og gjøre ting på. Det er uheldig at vi ikke kan ta i bruk den fremste teknologien, sier YITs distriktssjef Trygve Eide til Teknisk Ukeblad.
Energiforbruk på 100 kWh
Deres mål er å bidra til bygg for sine oppdragsgivere som kan klassifiseres som klasse A-bygg etter de nye byggeforskriftene. Det klarer de ikke hvis de må ta i bruk fjernvarme.
– Vi ønsker blant annet å bygge med varmepumpeteknologi og har synliggjort for Lyse Energi at dette er lønnsomt fremfor å bruke deres fjernvarme og fjernkjøling. Vi har et mål om at våre bygg skal ligge på et energiforbruk som er ned mot 100 kWh per kvadrat, forklarer han.
Nå har bransjeorganisasjonen Norsk Teknologi klaget til Sandnes kommune fordi de hevder YIT nå må velge en løsning som er dyrere og mindre energieffektiv.
– Lyse er veldig aggressive som energiselskap. Det er et stort selskap med mye ressurser, derfor er det greit at Norsk Teknologi kjører saken, sier Eide.
– Fungerer ikke i det hele tatt
Næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi, Tore Strandskog, mener saken reiser en del prinsipielle problemstillinger som at tilknytningsplikten bidrar til å ødelegge konkurranseflaten i markedet og at den virker monopoliserende.
– Tilknytningsplikten fungerer ikke i det hele tatt og prinsipielt sett er vi sterk motstander av den, sier Strandskog, som har skrevet klagen på vegne av YIT.
– Både økonomisk og klimamessig kommer YITs løsninger bedre ut enn fjernvarme, legger han til.
– Utnytter spillvarmen
Johan Gjemre Osen, som har håndtert denne saken for Lyse Energi, avviser at YITs løsning kommer bedre ut energimessig enn fjernvarmen energiselskapet leverer.
– Her er det snakk om å utnytte spillvarme. Det er jo poenget med hele tilknytningsplikten. Det er søppel som må håndteres. Det kan godt være YIT må kjøpe flere kWh enn hvis de hadde installert en varmepumpe, men den bruker jo strøm og det kjøpes marginalt fra et kullkraftverk i Danmark, sier Gjemre Osen.
Flere andre selskaper har klaget på det samme i området til Lyse Energi, men ifølge Gjemre Osen har det ennå ikke blitt gitt fritak fra tilknytningsplikten. Den er vedtatt og håndteres av kommunen.