ENERGI

Kraftvekst i vest

KVALITET: Det er kvalitet å bo i distrikts-Norge mener Ove Mykebust og Johnny Hausbakk. Nå håper de snart at det vil bli bygget bru over fjorden i bakgrunnen.
KVALITET: Det er kvalitet å bo i distrikts-Norge mener Ove Mykebust og Johnny Hausbakk. Nå håper de snart at det vil bli bygget bru over fjorden i bakgrunnen. Bilde: Knut Strøm
Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
25. apr. 2005 - 08:02

Dale: I dag har bedriften som gründer og daglig leder Ove Mykebust startet i 1992 33 ansatte.

Da kom han tilbake til hjemstedet i Sogn og Fjordane og etablerte databedriften med visjon om å bli en ledende leverandør av kunde- og informasjonssystemer til norske kraftbransjen.

– Målet er å bli markedsledende i dette segmentet innen 2007, sier han.

Nå retter de også blikket litt til side for bare det som har med energileveranser å gjøre.

– Mange av våre kunder er også leverandør av andre tjenester som for eksempel blant annet bredbånd, og det har vi også løsninger for, sier salgssjef Johnny Haugsbakk.Kombinasjon

– Vi har en kombinasjon av fagfolk med bakgrunn fra kraftbransjen og solid forståelse om hvordan kundene vil ha sine systemer, sier salgssjefen som selv er har erfaring fra kraftbransjen. De fleste i staben er enten ingeniører eller sivilingeniører.

Ove Myklebust mener at suksessen med det DOS-baserte systemet Elis skyldtes at han var på riktig plass til riktig tid. Den nye energiloven fra 1991 medførte at markedet begynte å etterspørre fleksible løsninger. – På grunn av fleksibiliteten ble Elis-programmet et godt alternativ for mange små og mellomstore verk, sier han.

DOS-systemet Elis ble avløst av et Windows-basert system, ElWin, som ble installert hos en pilotkunde i 1999 etter tre års utvikling. – Overgangen til et Windows-basert system med databasen Oracle i bunnen viste seg raskt å være et riktig valg, hevder Haugsbakk.

Systemet er nå i drift hos ca. 65 kunder landet over og inkluderer store kunder med blant annet Agder Energi, Buskerud Kraftnett og Istad i Molde. – Fram til 1998 var de helst de mindre leverandørene som brukte vårt system, men med ny teknikk begynte de store å interessere seg for våre systemer, sier Haugsbakk.Tynne klienter

ElWin skal også håndtere bredbånd, telefoni, sikkerhet og kommunale avgifter, eller det som kalles «Multi Utility» i utlandet. Systemet er bygget opp med bruk av tynne klienter for å generere lite nettverkstrafikk.

Gjennom bruk av løsninger for elektronisk dokumentutveksling (EDI), lettes prosessene rundt leverandørbytte, måleskifting og utveksling av målerverdier. Det finnes også et produkt som er tilpasset oppgavene til Det Lokale Eltilsyn (DLE). Systemet gir mulighet for målrettet tilsynsarbeid basert på systematisk risikovurdering og klassifisering av tilsynsobjekter.

Nå retter de blikket videre framover og det betyr systemer som er nettbaserte. – Det er en utvikling vi også ønsker å være med på, sier Haugsbakk.

Foreløpig har de nok å gjøre på det norske markedet, men på sikt kan det bli aktuelt å gå ut på eksportmarkedet. – Vi har kartlagt noe av dette markedet, men vi tror at nærhet til markedet er viktig. Derfor vil en eventuell utenlandsetablering skje i samarbeid med et selskap som allerede er etablert i landet, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Lokal forankring

– Vi har hørt mange si at dette går det ikke an å gjøre på et sted som i Dale i Sunnfjord. Men vi har tross alt greid å bygge opp en solid bedrift og vi har også fått fagfolk hit, sier Myklebust. Mange av de ansatte har tilknytning til fylket og vil gjerne tilbake til hjemfylket etter å ha jobbet andre steder i landet. – Vi kan tilby utfordrende jobber med bruk av de mest moderne dataverktøy, legger Haugsbakk til.

Begge mener at det ikke hadde vært mulig å drive firmaet fra Dale uten kort vei til flyplassen Bringeland ved Førde. Nå håper de at brua over Dalsfjorden snart blir en realitet. Men brua lar vente på seg til tross for at det er laget ny vei med tunnel på andre siden av fjorden et stykke mot stedet brua er planlagt. Foreløpig ender veien rett i en planlagt tunnel.

– Samferdsel og infrastruktur er viktig, konkluderer Myklebust. Derfor berømmer han kommunen Fjaler som har satset hardt på å bygge ut kommunen med bredbånd slik at samtlige ansatte har tilgang til bredbånd hjemme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.