ARKIVNYHETER

Krafttak for programmering

PROGRAMMERINGSGENERAL:Magne Haveraaen skal lede bergensernes felttog for bedre programmering.
PROGRAMMERINGSGENERAL:Magne Haveraaen skal lede bergensernes felttog for bedre programmering. Bilde: UiB

Informatikk ved Universitetet i Bergen er ikke fornøyd med måten vi lager dataprogrammer på. De mener det er mye rom for forbedring i mange av de språkene og verktøyene som brukes i dag. Derfor har universitetet nå etablert en egen forskningsavdeling som skal ta fatt i utfordringene. Bergen laboratorium for språkdesign skal både drive eksperimenter med og designe programmeringsspråk og arbeide med utvikling av støtteverktøy.

– Vi skal stille kritiske spørsmål til måten vi skriver koden på. Dagens programmer svulmer over av kode for å håndtere feil. Kanskje vi kan gjøre dette på en mye mer rasjonell måte? Det vil bety et mer effektivt program og raskere programmering, sier professor Magne Haveraaen.

Det nye laboratoriet vil også arbeide med kjente språk som C++ og utviklingsmiljøer som NetBeans, Eclips og Visual Studio.

– Alt kan forbedres og vi har mange ideer til hvordan vi kan forbedre etablert teknologi. Dessuten bidrar slik aktivitet til å etablere kompetanse i miljøet. Det er nok av utfordringer å ta tak i. Bare tenk på de nye prosessorene som får stadig flere kjerner. Vi trenger ny programmeringsteknologi for å hente ut all den kraften de kan tilby, mest mulig effektivt. De gode ideene som kommer ut av dette vil forme fremtidens programmeringsspråk, sier Haveraaen.

Les mer om: