NETTARKIV

Krafttak for DAB

2. sep. 2009 - 13:42
Vis mer

Radioaktørene NRK, MTG og SBS Radio er lei av FM. Nå går de sammen for å få fart på digitaliseringen av radio. Etter mønster av hva som har skjedd på fjernsynssiden, hvor utviklingen gikk raskt og smertefritt, danner de nå selskapet Digitalradio Norge AS. Det nye selskapet skal fungere som en aktør mellom kultur- og samferdselsdepartementet og de ulike innholdsaktørene på radiosiden.

Problemet for radioaktørene er at FM-nettet er sprengt og at det er trenger betydelige investeringer for å leve videre. Det er stor enighet om at fremtiden tilhører digitalradio, men samtidig vegrer politikerne seg for å sette en slokkedato. Det er så mange FM-radioer i bruk, i alt fra mobiltelefoner til bilradioer, at det er vanskelig å være den som gir dem dødsstøtet. Likevel har kulturminister Giske sagt at det kommer en stortingsmelding om digitalradio neste år.

– Det nye selskapet er bygget opp på samme modell som NTV på fjernsynssiden. Poenget er å gjøre det mye enklere å drive konsesjonsbehandling og det er i tråd med det kulturminister Giske ønsker seg for digitalradio. Vi sikter oss først og fremst inn mot den såkalte Riksmux-en som formidler DAB-radio over hele landet. Her er det ledig plass, men konsesjonene gjelder bare frem til 2014. Vi trenger et mer langsiktig konsesjonsregime ut over 2020. Samtidig ser vi også for oss en ny Riksmux i tillegg til denne og en mux som skal distribuere lokalradio, sier distribusjonssjef i NRK, Øyvind Vasaasen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.