NYHETER_BYGG

Kraftslukker til Røros

Røros brannvesen har i lengre tid sikret store deler av sin verneverdige trehusbebyggelse med vanntåkeanlegg.

Etter å ha vurdert flere alternativer, har brannvesenet nå bestilt en mindre brannbil med påmontert Cobra Skjæreslukker.

Utstyret er basert på en kraftig vannstråle tilsatt skjærepulver av jerndioksid. Vannstrålen går gjennom veggen. Gjennom hullet eller åpningen, spres vanntåke. Utstyret er utviklet i Sverige.

Beslutningen om å kjøpe Cobra-systemet, ble tatt etter samarbeid med Riksantikvaren og vurdering av rapporter fra Sverige. Utstyret ble abnsett for å være det beste på markedet. Det er utrykningsleder som er ansvarlig for brannbilen. Dermed kan den rykke ut på få minutters varsel. Bilen skal også utstyres med hydraulikkverktøy for bruk ved bilukykker osv.

Slukkeren kan skjære seg gjennom tømmer, leca, betong, stål og tilsvarende på meget kort tid. Derettet blir rommet innenfor tåkelagt slik at surstoffet blir fortrengt. Fordelene er at men kommer raskt til på vanskelige steder og at vannmengden er liten.

- Det reduserer vannskadene etter en brann, sier Harald L. Hansen i CSC Cobra Norge. Slukking om vinteren skjer med vann tilsatt frostvæske. Dermed kan utstyret operere i temperaturer ned til -55 grader Celcius.

Også Falun har en gammel trehusbebyggelse som i likhet med bebyggelsen på Røros står på Unescos verdensarvliste. Falun har bestilt tre skjæreslukkere. De skal også installeres på den svenske marines nye korvetter. I Sverige vil nå utdanning på slike slukkesystemer bli en obligatorisk del av utdanningen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.