ENERGI

Kraftslange i sjøen

Knut Strøm
11. mars 2004 - 10:42

Det skotske selskapet Ocean Power Delivery (OPD) skal nå teste en fullskala prototyp som har lignende fysiske dimensjoner som Flytoget.

Prototypen er nylig sjøsatt ved Edinburgh og skal taues ut til European Marine Energy Centre (EMEC) på Orknøyene for videre testing i april/mai i år.

Hydros venturekapitalfond for energiteknologi har undersøkt flere konsepter for bølgeenergi rundt i verden. De bestemte seg i 2002 for å satse på et nyetablert firma i Skottland som har utviklet en slags datastyrt slange.

Konseptet Pelamis fra OPD er en halvt nedsenkbar konstruksjon som består av sylinderformede seksjoner forbundet med hengsler som inneholder hydrauliske stempler.

Kompetente

- Vi valgte OPD fordi vi tror de har det beste konseptet og er en veldig kompetent organisasjon, sier Richard Erskine som leder Norsk Hydro Technology Ventures (NTV). - Bølgekraft basert på OPDs teknologi har potensial til å være konkurransedyktig med offshore vindkraft.

Konstruksjonen Pelamis kan hente maksimal energi ut av små bølger og begrense absorpsjonen ved svært høye bølger. Systemet kan forandre form etter energien i bølgene, altså ved forskjellige værforhold. På denne måten behøver de ikke bruke en masse stål for å lage en løsning som skal tåle ekstreme bølgeforhold, ifølge Erskine.

Bølgepark

En enhet er rundt 150 meter lang, har en diameter på 3,5 meter og vil ha en installert kapasitet på rundt 750 kilowatt. En 30 MW bølgepark vil dekke et areal på en kvadratkilometer. Fortøyd i nesepartiet peker slagen mot den dominerende bølgeretningen.

Med moderne offshore oljeteknologi har utviklerne laget en fleksibel og hydrodynamisk konstruksjon som er i stand til å overleve stormer. Dessuten har de laget en løsning som holder kostnadene nede.

Bevegelsene opp og ned og fra side til side pumper væske under høyt trykk til hydrauliske motorer som driver elektriske generatorer. Kraften føres via en undersjøisk kabel til land, der den kobles til nettet. Konstruksjonen unngår kraftige støt og potensielle skader fra stormbølger ved å skjære inn i dønningene

Norsk Hydro Technology Ventures ledet i 2002 en gruppe investorer som også omfattet SAM Private Equity i Zürich og 3i, et av Europas ledende venturekapitalselskaper. Til sammen vil investorene bidra med totalt seks millioner britiske pund (9,8 millioner euro) til OPD. Selskapet har brukt deler av denne investeringen på å utvikle en fullskala prototyp.

- Vår rolle er å finne spennende ventureinvesteringer innen energisektoren med finansiell avkastning. Vi vil også bidra strategisk gjennom å være øyne og ører for Hydros energiaktivitet i et energimarked i stadig forandring, sier Erskine.

Testet prototyp

OPDs filosofi går ut på å modellere, teste og godkjenne hvert enkelt element før man går videre til neste fase. Erfaringene bygger også på vellykket testing av en komplett prototyp i sjudels størrelse i sjøen utenfor Edinburgh.

En typisk park vil ha ca. 40 slanger i et bølgekraftanlegg med en effekt på 30 MW. Årsproduksjonen blir drøye 100 GWh. Pelamis gir best resultater på en dybde mellom 50 og 100 meter, der bølgeenergien optimalt kan hentes ut med praktiske avstander til land. Enhetene skal taues til land for vedlikehold. Hvis alt går bra, kan det første demonstrasjonsanlegget være i drift i 2005.

Ifølge Max Carcas, direktør for forretningsutvikling hos OPD, kunne teoretisk sett en firedel av Storbritannias behov for elektrisk kraft dekkes av bølgekraft. Potensialet er tre ganger forbruket. Men han antar at det økonomisk bare er mulig å realisere fem til åtte prosent av dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.