TUMENER

Kraftselskap på kant med loven

SAMRØRE: Den handlekraftige eksordfører Erik S. Winthe, fikk fart på kundemassen, men brydde seg mindre om lover og regler.
SAMRØRE: Den handlekraftige eksordfører Erik S. Winthe, fikk fart på kundemassen, men brydde seg mindre om lover og regler. Bilde: Einar Almehagen
Tormod Haugstad
20. mai 2011 - 10:06

Gudbrandsdal Energi er i løpet av få år blitt et av Norges mest kjente kraftselskaper. GE har fått 76 000 kunder fordi selskapet holdt sitt løfte om å være Norges billigste.

Dette i utgangspunktet lille selskapet på Vinstra er eid av de fire kommunene Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu og Øyer. GE har selv ikke mer tilgang på kraft enn at de klarer å forsyne 4000 av sine kunder.

De resterende 72 000 må altså få kraften sin fra andre steder, kjøpt og distribuert gjennom GE.

Den eksplosive veksten i kunder og en økning i omsetningen fra 150 til 860 millioner på ti år har imponert Kraft-Norge, men også hatt en kostnadsside. Advokatfirmaet Arntzen de Besche har gransket selskapet og funnet at GE kan ha brutt både aksjelov og skattelov, ifølge avisa GD.

Det reises også spørsmål om EØS-reglene er brutt ved at GE gjennom ti år har fått mer enn 200 millioner kroner i subsidier fra de to Frons-kommunene. Dette har skjedd ved tilgang på billig konsesjonskraft: Et snitt på 7 øre pr. kWh, mens markedsprisen har vært 28 øre. Aksjeloven kan være brutt ved pengeoverføringer til eierkommunene utenom generalforsamlingene.

GEs suksesshistorie er også preget av uenighet mellom eierkommunene. Frons-kommunene mener de har fått for lite utbytte og subsidiert velferd i de to andre kommunene.

Historien om GE er symptomatisk for hvordan det kan gå når politikere skal styre et kraftselskap. Personer kan være flinke som politikere uten at de er flinke forretningsmenn. Jeg skriver menn fordi det er tilårskomne menn det dreier seg om. Ap-menn.

GEs første styreleder da selskapet ble etablert i 1986, var Ap-ordfører i Nord-Fron, Gunnar Tore Stenseng. I 1992 overtok Erik S. Winther, Ap-ordfører i Ringebu, dette vervet. Da Winther ga seg som ordfører ti år seinere, overtok snart Stenseng igjen som styreleder. Da hadde styret allerede ansatt hans gode venn og politikerkollega Winther som ny direktør.

Winther som ble en rikspolitisk kjendis da han på ubyråkratisk vis fikk kjempet til seg utfor-OL som ordfører i Ringebu, benyttet sin posisjon som GE-sjef til å fremme politiske synspunkter. Hans energipolitiske utspill har vakt oppsikt og løftene om lavpris med etterskuddsbetaling har slått an.

Nå har Bjarne Slapgard overtatt som sjef for GE og fjernet noen løfter. Nå heter det at GE skal være billigst – over tid. Et ganske vagt løfte.

Slapgard rydder i selskapet, men de fire eierkommunene bør også rydde opp i sitt eierskap. De kan begynne med å finne en mer profesjonell styreleder enn gammelordføreren Stenseng. Samrørets tid er forbi.

P.S. Undertegnede er født og oppvokst i Ringebu og fornøyd strømkunde i GE. Enn så lenge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.