ARBEIDSLIV

Kraftpenger gir bredbånd

- Første fase i dette utbyggingsprosjektet er nå avsluttet. I løpet av året skal også Rauland kobles til. Det står bare et par kilometer igjen av forbindelsen over fjellet. Da vil vi kunne tilby ekte bredbånd med fiberaksess i alle tilkoblingspunkter både for offentlig administrasjon og næringslivet i kommunen, sier administrerende direktør Aksel Thomassen i TeleFiber AS, som eies med 51 prosent av Rauland Kraftforsyningslag og 49 prosent av Vinje kommune.

Offensiv satsing

Rauland Kraftforsyningslag var ikke blant de mest ivrige og aktive under den store telebølgen som skyllet inn over norsk kraftforsyning for to-tre år siden. - Vi var kanskje litt sidrumpede den gang. I etterpåklokskapens lys har det vist seg å være lurt. Vi er spesielt glade for at vi holdt oss unna investeringer i Enitel, sier Thomassen.

Dermed har kraftlaget penger som de nå investerer i lokale, topp moderne kommunikasjonsløsninger. - Denne gang går vi meget offensivt til verks. Det fibernettet vi nå etablerer sammen med kommunen er blant de mest moderne og fremtidsrettede i landet. Det vil gi kommunen store fordeler i mange sammenhenger, for eksempel ved overføring av kartdata. Hos oss i kraftlaget åpner nettet for enkel overgang til automatisk måleravlesning, sier Thomassen.

Nettet vil også være et viktig argument i kommunens arbeid for å tiltrekke seg nye bedrifter og nye arbeidsplasser.

Nettet er foreløpig ikke tilgjengelig for privatkunder. - Om et års tid vil vi kunne overføre 2 Mbit/s synkront til private forbrukere, eventuelt med kompletterende kobber- og radioløsninger. Da kan det også bli aktuelt å overføre for eksempel kommunestyremøter direkte til de som måtte være interessert, sier Thomassen.

Selv hytteeierne kan komme til å få nyte godt av det nye fibernettet i Vinje. Thomassen forteller at i et nytt hyttefelt i Vinje legges nå rør hvor det senere kan blåses inn fiber ved behov.

Raske tak

Fibernettet i Vinje kommune er prosjektert og installert i samarbeid med Telenor Fiber Solutions AS i Grimstad. Teknisk direktør Knut Ove Fidje bekrefter at TeleFiber AS har valgt en meget fremtidsrettet løsning med IP-telefoni og full 100 Mbit/s kapasitet til alle tilknytningspunkter.

- I motsetning til en del andre kommuner vi har prosjektert anlegg for, har denne løsningen en ubegrenset overføringskapasitet for alle praktiske formål . De andre anleggene har basert seg på delvis radiobasert overføring, sier Fidje.

Han er også imponert over raske saksbehandlingen i Vinje kommune. - Bare vel et år etter at vi fikk den første forespørselen om å utrede et kommunalt fiberaksessnett, er det på plass, sier han.

Telenor Fiber Solutions vil i første omgang stå for driften av nettet. Men fra starten er det lagt vekt på kompetanseoverføring til kraftlaget, som senere vil overta driften selv.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.