ENERGI

Kraftnettet skal effektiviseres

Nettselskapene må redusere sine inntekter med 1,5 prosent pr år i de neste fem årene. De mindre effektive selskapene får et ytterligere effektivitetskrav på inntil 5,2 prosent i året.

Norges vassdrags- og energidirektorat mener at disse rammene vil gi rom for nødvendige investeringer som sikrer en pålitelig strømforsyning.

Allerede for fem år siden innførte NVE en økonomisk regulering som satte et øvre tak på nettselskapenes inntekter. Siden den gang har selskapene gjennomført betydelige rasjonaliseringer, noe som blant annet har bidratt til å holde nettleien nede.

Mulig å tjene penger

Vassdrags- og energidirektør Agnar Aas sier i en pressemelding at de nye rammene både gir selskapene muligheter til å tjene penger samtidig som kundene ikke betaler mer enn nødvendig for overføring av strøm.

Aas peker på at konkurransen i kraftmarkedet sikrer en effektiv kraftproduksjon og kraftomsetning.

– Nettmonopolene drives uten konkurranse og krever derfor regulering fra myndighetenes side for å holde nettleien på et rimelig nivå, sier han.

Store investeringer nødvendig

Elnett-direktør Even Ungersness i Viken energinett er skuffet over vedtaket.

– Jeg tror ikke det er mulig å kjøre en reduksjon på 1,5 prosent i lengden. Vi har så langt kunnet flyte på insvesteringer som er gjort tidligere, men vi må før eller senere gå inn med store investeringer bl.a. for å bytte ut gamle kabler med nye. Det vil det ikke være mulig å gjennomføre med dagens regime, sier Ungersness, som innrømmer at det er en klar interessekonflikt mellom forbrukere og nettselskaper når det gjelder prissetting av nettleien.

Landets kraftnett eies og drives av om lag 200 selskaper. De aller fleste er fortsatt i offentlig eie.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.