ENERGI

Kraftnettet i nord kan bli delt opp

I dagens ordning er strømprisen den samme i hele Nord-Norge. Nå kan det bli aktuelt å dele opp den store kraftnett-regionen.

Den nordlige strømregionen NO4 kan bli delt opp i to, ifølge Statnett.
Den nordlige strømregionen NO4 kan bli delt opp i to, ifølge Statnett. Foto: Terje Bendiksby/NTB
13. feb. 2023 - 07:41

– Dette er noe som i dag analyseres. Om det kommer et slikt forslag, hvor det er naturlig å dele, og hvilke konsekvenser dette vil gi for prisene, er for tidlig å si, sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett til Fremover.

Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett sier det er usikkert nøyaktig hvor regionen eventuelt vil bli delt opp. <i>Foto:  Statnett</i>
Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett sier det er usikkert nøyaktig hvor regionen eventuelt vil bli delt opp. Foto:  Statnett

Norge er delt opp i fem regioner i kraftnettet, hvor strømprisene varierer blant annet som følge av strømeksport, flaskehalser og vannstanden i magasinene. Region NO4 omfatter både Nordland og Troms og Finnmark.

Den nordlige strømregionen kan gå mot energiunderskudd på grunn av høy forbruksutvikling og få planer om ny produksjon. For å øke utnyttelsen av nettet og dermed få en mer effektiv drift av hele kraftsystemet kan det være formålstjenlig å dele opp regionen, ifølge Statnett.

Men det er usikkert nøyaktig hvor regionen eventuelt vil bli delt opp, forklarer Nilson.

– Det er fortsatt ingen konklusjon, og både hvor og når en eventuell deling kommer må vi eventuelt komme tilbake til om det skulle bli aktuelt, sier hun.

Sundsfjellet i Hemnes, utsikt mot Hemnesberget. Det er i dette området Fortescue ønsker å bygge sitt ammoniakkanlegg.
Les også

Hydrogen-selskap fikk Freyr-strømmen: Får nei til tomtekjøp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.