KRAFT

Kraftlinje stoppes av komposittprotest

KOMPOSITT-TVIST: Komposittmastene består av polyuretanharpiks og E-glassfiber.  Tafjord Kraft mener materialet ikke avgir skadelige kjemiske impregneringsmidler til omgivelsene og grunnvannet. Illustrasjon.
KOMPOSITT-TVIST: Komposittmastene består av polyuretanharpiks og E-glassfiber. Tafjord Kraft mener materialet ikke avgir skadelige kjemiske impregneringsmidler til omgivelsene og grunnvannet. Illustrasjon. Bilde: Melbye Skandinavia
Jannicke Nilsen
13. mai 2011 - 10:02

WIEN/OSLO: Det er over ti år siden Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) ga konsesjon til ny kraftlinje mellom Ålesund og Ytre Sunnmøre.

Etter omfattende runder med ulike klagebehandlinger skulle hele linjen endelig stå ferdig i fjor høst.

Nå forårsaker beboerprotester mot materialvalget i 20 master at linjen blir langt over ett år forsinket.Vil skjære igjennom FRUSTRERT: - Det er ikke noe tvil om at det ikke er avrenning fra eller miljøkonsekvenser fra kompositt-master. Likevel mister vi over ett år i dette prosjektet, sier administrerende direktør Sverre Devold i Tafjord Kraft. Jannicke Nilsen

Vil skjære igjennom

Administrerende direktør i Tafjord Kraft og styreleder i Energi Norge, Sverre Devold, mener saken illustrerer hvor vanskelig det er å sikre rask og effektiv gjennomføring av nye kraftlinjer med dagens konsesjonssystem.

– Denne saken viser hvor byråkratisk og tungt det er å få til enkle endringer i kraftprosjekter. Kraftlinjen har fått konsesjon for lengst. NVE har bare gjort sitt etter boka, men jeg mener man i slike saker faktisk burde hatt guts til å skjære igjennom og kjøre videre, sier Devold.Kreosot-forurensing

Kraftlinjen, som går fra Nørve i Ålesund og helt ned til Ulsteinvik er bygget i etapper. Nå gjenstår bare et kort strekke av den aktuelle 132 kV-ledningen mellom Hareid og Sula.

Klager på kreosotimpregnerte tremaster og frykt for forurensing av drikkevannet i et bolig- og hytteområde i Sør-Sula fører til en ny runde med klagebehandling i NVE mange år etter at konsesjonen var gjort rettskraftig av Olje- og energidepartementet (OED).

Kreosotimpregnerte tremaster benyttes i kraftlinjer over hele Norge. Men fordi det aktuelle hytteområdet har en spesiell type drikkevannsinntak, med mange brønner og bruk av overflatevann uten filtrering i grunnen, valgte konsesjonshaverne Tafjord Kraft og Tussa Kraft å investere i dyrere kraftmaster i kompositt.

Les også: Stålmasten har fått en konkurrentKompositt-master

Komposittmastene ble valgt for å eliminere mistanken om forurensing, samt å unngå ytterligere forsinkelser av kraftlinjen. Tiltaket hjalp ikke.

– NVE ga oss tillatelse til å bytte ut trestolpene med komposittmaster i konsesjonsvilkårene. Hytteeierne godtar ikke mastebyttet, og har klaget på dette vedtaket også, sier nettsjef i Tafjord Kraft, Bjørn Siem, til Teknisk Ukeblad.KOMPOSITT-TVIST: Komposittmastene består av polyuretanharpiks og E-glassfiber. Tafjord Kraft mener materialet ikke avgir skadelige kjemiske impregneringsmidler til omgivelsene og grunnvannet. Melbye Skandinavia

– Sår tvil

Komposittmaster er relativt upløyd mark i Norge, selv om mastene de siste årene har blitt populære i blant annet Australia og Canada.

I NVEs konsesjonsendring skriver direktoratet at den norske erfaringen er beskjeden blant annet når det kommer til drifts- og miljømessige forhold. Det gjør at Søre Sula Velforening og Beboeraksjon fortsatt står på bremsen:

"Med denne vurderingen sår NVE tvil om hvorvidt komposittmaster kan anses for å være miljø- og driftssikker. Dette betyr for oss at vi fortsatt ikke har noen sikkerhet for at drikkevannet vårt ikke blir forurenset." står det i klagen til OED.– Har gjort sitt

I disse dager sender NVE klagen videre til OED. En klagebehandling i departementet kan som kjent bli tidkrevende.

– Vi mener kraftselskapene langt på vei har utbedret det klagerne var misfornøyd med. Mattilsynet har vært inne i saken, og hadde ingen innvendinger mot komposittmastene. Komposittmaster er noe som er i ferd med å settes opp her og der, og er et materiale vi vil se mer av. Derfor er det interessant å få en avklaring rundt dette spørsmålet, sier seniorrådgiver Nils Henrik Johnson i NVE.Mister over ett år

Komposittmastene består av polyuretanharpiks og E-glassfiber, og Tafjord Kraft legger til grunn at materialet ikke avgir skadelige kjemiske impregneringsmidler til omgivelsene og grunnvannet.

Devold mener forsinkelsen er helt unødvendig.

– Denne saken burde ikke tatt lang tid. Det er ikke noe tvil om at det ikke er avrenning fra eller miljøkonsekvenser av kompositt-master. Likevel mister vi over ett år i dette prosjektet. Vi skulle hatt linja oppe og gå i fjor høst, nå er vi ferdig tidligst til nyttår. Det er et eksempel på rasjonale i konsesjonsbehandlingsprosessen som viser hvor vanskelig det er å få bygget ting fort, mener Devold.

Kreosot: Fortsatt ikke forbudt

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.