ENERGI

Kraftkrisen stanser vedlikehold

Truls Tunmo
7. juni 2006 - 10:50

Energi- og miljøpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ketil Solvik-Olsen, fnyser av løsningen.

– Dette blir som å tisse i buksa for å holde varmen, og det viser hvor desperat situasjonen er, sier Solvik-Olsen.

Kortsiktig

Han mener at det isolert sett kan være bra å avlyse vedlikehold på kort sikt.

- Men dette vil øke risikoen for ukontrollerte strømavbrudd. Det er verre enn å ha kontrollert rasjonering på grunn av vedlikehold, sier Solvik-Olsen.

Advarsler

Han mener Statnett i mange år har advart Stortinget mot dagens situasjon.

– De har gjort det, men advarslene har blitt ignorert. Både i år og i fjor har Statnett sagt at det eneste som kan løse kraftkrisen i Midt-Norge, er gasskraftverk. Det er kritikkverdig av regjeringen at de ikke gjør noe med rammebetingelsene til gasskraftutbyggerne, som sikrer lønnsomhet i gasskraftverk. Regjeringen nekter å innse at CO 2 rensekravene deres setter en stopper for alle nye gasskraftprosjekter, sier Solvik-Olsen.I perioder

Informasjonssjef i Statnett, Irene Meldal, sier:

– I perioder kan det være behov for å avlyse vedlikehold på kraftverk og ledninger for å sikre optimal strømproduksjon. Utfordringen i Midt-Norge er at forbruket øker mer enn produksjonen og overføring av strøm. I årene som kommer kan det skje at vi får kapasitetsproblemer på strømnettet inn mot denne delen av landet.

For å få en akseptabel forsyningssikkerhet har Statnett foreslått tiltak overfor olje- og energidepartementet.

Midlertidig

– Det vil kunne bli behov for midlertidige tiltak som å etablere eget markedsområde for Midt-Norge for å stimulere import inn til området, i tillegg til avlysing av vedlikeholdet, sier Meldal.

På spørsmål om Statnett tar et samfunnsansvar for å sikre tilstrekkelig strømforsyning, sier hun:

– Vi har et ansvar for å balansere produksjon og forbruk i driftsøyeblikket. I stortingsmelding 18 fra 2004 får vi økt ansvar for å se denne balansen på lengre sikt. På bakgrunn av stortingsmeldingen jobber vi med de alternative tiltakene for å greie dette.

Solvik-Olsen mener regjeringen selv har satt de mest realistiske løsningene på kraftkrisen på vent.

– Den økonomiske og teknologiske risikoen ved krav om CO 2-rensing blir for stor for utbygger. Regjeringen er nødt til å endre Soria Moria erklæringen for å redde kraftkrisen.Annen situasjon

Irene Meldal begrunner manglende utbygging av strømnettet til Midt-Norge med at kraftsituasjonen var helt annerledes i området for bare seks år siden.

– Rundt år 2000 så vi på mulighetene for å frakte overskuddskraft fra Midt-Norge til Østlandet. Det året fikk vi beskjed om den ene store forbruksøkningen av kraft i Midt-Norge som er Hydro Aluminium på Sunndalsøra. I 2004 ble Ormen Lange vedtatt. Og ingen gasskraft kom.Strøm fra Sverige

Statnett skal etablere en strømledning mellom Fardal i Sogn og Ørskog på Sunnmøre, men dette arbeidet vil tidligst være ferdig i 2011.

Arbeidet med å strekke en ledning mellom Sunndalsøra og Fræna, er i gang. Dessuten er det søkt om konsesjon om bygging av ny kraftgate fra Tydal til riksgrensen for å hente strøm fra Sverige. Denne kan stå ferdig i 2009, men i følge Trønderbladet vil Statnett forsøke å framskynde arbeidet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.