OLJE OG GASS

Kraftkampen om Gjøa er over

Bilde: AKER KVÆRNER

I fjor krevde flertallet på Stortinget at kraften til Gjøa skulle komme fra Lutelandet i Sogn og Fjordane dersom det var teknisk mulig og miljømessig forsvarlig.

Hestehandel

Distriktspolitiske hensyn gikk med andre ord i klinsj med StatoilHydro som advarte mot forsinkelser, økte kostnader og et ustabilt strømnett i fylket.

Les også: Kraftkamp kan forsinke Gjøa

Men i går ettermiddag fikk oljeselskapet gjennom viljen sin etter å ha hestehandlet med Sogn og Fjordane fylkeskommune, skriver Dagens Næringsliv.

Må finansiere vindkraft

Ifølge avisa får StatoilHydro likevel forsyne Gjøa med kraft fra det planlagte gasskraftverket på Mongstad lengst nord i Hordaland. Avtalen innebærer at interessene i Sogn og Fjordane trekker sine tre anker som ennå ikke er behandlet i Olje- og energidepartementet.

Motytelsen er at StatoilHydro og de andre lisenshaverne på Gjøa forplikter seg til å betale 121 millioner kroner for ny infrastruktur på Lutelandet, samt at StatoilHydro går inn med 50 prosent i et planlagt vindkraftanlegg til 700 millioner kroner.

I tillegg skal selskapet styrke offshorebasen i Florø og gjøre den til hovedsete for all rørlegging i Nordsjøen.

Oppstart om to år

Gjøa ligger nord for Troll-feltet og ble påvist i 1989. Planlagt produksjonsoppstart er i september 2010.

Reservene blir anslått til 40 milliarder standard kubikkmeter gass og 82 millioner fat olje og kondensat. Gassen skal føres i Flags-rørledningen til St. Fergus i Skottland, mens oljen sendes i Troll II til raffineriet på Mongstad.

Gjøa-lisensen eies av Gaz de France (30 prosent), som tar over som driftsoperatør ved oppstart, Petoro (30 prosent), StatoilHydro (20 prosent), Shell (12 prosent) og RWE Dea (8 prosent).

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.