ENERGI

Kraftkabel justerer strømpris

Innen neste sommer vil Statnett bestemme seg endelig for om de vil finansiere og bygge verdens lengste sjøkabelforbindelse mellom Norge og England.

Den 746 kilometer lange forbindelsen på 1200 megawatt kommer til å koste rundt åtte milliarder kroner, og kan stå ferdig i 2006 om alt går etter planen.

-Denne forbindelsen blir viktig for å stabilisere prisene i det vannkraft-dominerte Norge, sier administrerende direktør Odd Håkon Hoelsæter. Ingen andre land i Europa opplever så store svingninger i kraftprisene som Norge.

-Dette gjør det blant annet vanskelig for investorer å investere i ny kraftproduksjon, påpeker Hoelsæter.

Selv om de to planene for forbindelsene til Tyskland (Vikingkabelen og Eurokabelen) er endelig skrinlagte, og den planene for forbindelsen til Nederland (NorNed) er lagt på is, er Statnett-sjefen optimistisk med hensyn til Englands-kabelen.

-I motsetning til de andre prosjektene, kan vi høste fordelene ved å være først ute med en kobling over Nordsjøen.

Med det mener han at en første forbindelse kan hente ut de største og mest åpenbare fordelene ved å koble sammen to forskjellige handels- og produksjonssystemer.

I motsetning til de tre kablene til kontinentet, skal kabelen til England ikke basere seg på en fast handelsavtale i bunnen. Kabelen skal i stedet danne den fysiske forutsetningen for at kunder og produsenter i Norge og England skal kunne handle bilateralt på hverandres markeder.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.