MOTOR

Kraftig vind trolig årsak til helistyrt

Tre personer omkom og to personer ble alvorlig skadet da dette russiske helikopteret styrtet under landing på helipaden på Heerodden i Barentsburg søndag.
Tre personer omkom og to personer ble alvorlig skadet da dette russiske helikopteret styrtet under landing på helipaden på Heerodden i Barentsburg søndag. Bilde: SYSSELMANNEN PÅ SVALBARD
30. mars 2008 - 23:50


– Den foreløpige informasjonen vi har fått, tilsier at helikopteret ble tatt av et kraftig vindkast og kastet inn i hangarveggen. Dette skjedde bare noen meter over bakken, forteller presseattaché Evgeni Kolesnikov ved den russiske ambassaden i Oslo til NTB.

MI8-helikopteret var på vei inn for landing på helipaden på Heerodden ved Barentsburg da ulykken skjedde.

I alt var det ni personer om bord i helikopteret. Tre er bekreftet omkommet. To er alvorlig skadd, skadeomfanget for de fire andre er foreløpig ikke avklart, men ifølge Sysselmannen på Svalbard, Per Sefland, skal de ikke være alvorlig skadd. Det var ingen nordmenn om bord i helikopteret.

Sysselmannen fikk melding om ulykken klokka 16.15.

Drivstoff

To av de omkomne er russere, den tredje omkomne er ukrainer, ifølge den russiske ambassaden. En av de omkomne ble fraktet til sykehuset i Barentsburg, der man først forsøkte gjenoppliving, men livet sto ikke til å redde, skriver Svalbardposten.no. Alle om bord i helikopteret, både mannskapet og passasjerene, var hjemmehørende i Barentsburg og jobbet for det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol.

De to personene som er hardt skadd, ble først fraktet til sykehuset i Barentsburg, før de ble fløyet til sykehuset i Longyearbyen. Transporten ble en stund forsinket, fordi man ville forsikre seg om at det ikke var drivstoffet, som var tanket i Barentsburg, som forårsaket styrten. I tilfelle ville man ikke hatt tilgjengelig drivstoff til transporten fra Barentsburg. Ifølge ambassaden skal de fraktes videre til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Den ene personen er en kvinne som har fått skader i låret, en arm og i hodet. Hun er ikke livstruende skadd opplyser sykehuset i Longyearbyen til Svalbardposten. Den andre personen er en mann som fikk hofta ut av ledd.

Helikopteret kom fra Longyearbyen. Det eies av det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol. Flyselskapet Spark + opererer helikopteret på oppdrag fra gruveselskapet.

Norsk-russisk gransking

Norske luftfartsmyndigheter er varslet om ulykken, og Havarikommisjonen vil sende to mann som kommer til Barentsburg mandag. Politiet har startet etterforskning på stedet.

Ifølge den russiske ambassaden vil også russiske myndigheter nedsette en granskningskommisjon, som skal samarbeide med den norske granskingskommisjonen.

– Russiske myndigheter vil nevne vår takknemlighet til norske myndigheter, for å ha reagert veldig raskt og på en vennskapelig måte, sier Evgeni Kolesnikov. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.