SAMFUNN

Kraftig rekord

25. jan. 2001 - 15:14

Onsdag 17. januar satte Kraft-Norge ny effektrekord. Den nye noteringen lyder på 21.360 megawatt (MW), satt i timen mellom klokka 8 og 9 på formiddagen. Den gamle på 21.250 MW skriver seg fra en spesielt kald januardag i 1996. Denne vinteren har slike forbrukstopper blitt nærmest dagligdagse.

– Selv om forbrukstoppen var svært høy, føler vi likevel at vi har full kontroll, sier administrerende direktør Odd Håkon Hoelsæter hos systemoperatøren Statnett SF. Han forteller at det er en grense på rundt 23.000 MW der de etter avtale kan kjøpe effekt fra storforbrukere. Det vil si at store aktører i metall- og prosessindustrien betales for å stenge ned en del av produksjonen for kortere tidsrom.

– Vi kan dermed sette i verk tiltak på svært kort varsel for å rette opp kraftbalansen i kritiske perioder. Med denne marginen er det fremdeles et stykke igjen til det jeg vil kalle en kraftkrise, sier Statnett-sjefen.

Markedet fungerer

Direktør Agnar Aas ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) synes det er uproblematisk at en eller flere av de største forbrukerne innen kraftintensiv industri må stenge ned deler av produksjonen for å flate ut forbrukstoppene.

– Det viser at markedet fungerer også i slike situasjoner. Statnett og de største kundene skal ha ros for at de viste ansvar og kom til enighet om disse avtalene nå i høst.

Energidirektøren finner likevel grunn til å advare mot det økende kraftforbruket, samtidig som investeringene til ny kraft- og effektproduksjon har stoppet opp. – I løpet av noen få år kan vi virkelig komme opp i et uføre om , advarer Aas.

Gasskraft nødvendig

Administrerende direktør Per Terje Vold i Prosessindustriens Landsforening (PIL) syns det er pussig at regjeringen stanser ny vannkraftutbygging nesten samtidig med den foreløpige forbrukstoppen i Norge. – Jeg velger å tolke statsministerens utsagn om at de store vannkraftutbyggingers tid er forbi, som den endelige anerkjennelsen av at gasskraft er det mest reelle valget når ny kraftproduksjon må bygges ut, sier han.

Ifølge Statnett kan totalt inntil 600 MW last kobles ut fra de største forbrukerne på kommersiell basis, om effektsituasjonen tilsier det.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.