NYHETER

Kraftig prisfall på asfalt

Noe håndverk var dårlig, fastslo ansvarlig for dekkelegging i Regon sør, Jens K. Lofthaug.
Noe håndverk var dårlig, fastslo ansvarlig for dekkelegging i Regon sør, Jens K. Lofthaug. Bilde: Jarle Skoglund
Jarle Skoglund
16. feb. 2005 - 09:06

Tiltross for at bransjen kan glede som over at totalvolumet for asfalt økte i fjor med XXXXC, veier dette neppe opp det faktum at asfaltentreprenørene gjennomsnittlig kunne utfakturere rundt 20 prosent mindre pr. tonn enn tilfellet var i 2003. Det var faktaene som Jens K. Lofthaug fra Statens vegvesen Region sør kunne legge fram på Asfaltdagen.Nedadgående trend

Hans kartlegging og analyse av prisutviklingen for asfaltkontrakter levert til Statens vegvesens regioner sør og øst, gir klare tall på at den nedadgående trenden for prisnivået på asfalt bare fortsatte i 2004.

Men prisene varierer fortsatt fra område til område, selvfølgelig avhengig av den enkelte kontrakts totalvolum. Mens prisnivået i 2004 lå temmelig likt på Østlandet og Sørlandet, viser regionene store svingninger. F. eks lå asfaltprisen i Mjøsområdet 12 prosent høyere enn den var i Oslofjordområdet.Flere anbud

Lavest er prisene i Region øst. Med alle prisene omregnet til Agb-nivå, gikk tonnprisen her ned fra 410 kroner i 2003 til 349 kroner i 2004. Tilsvarende utvikling i Region sør var fra 418 kroner i 2003 til 325 kroner tonnet i fjor, en prisreduksjon på 22 prosent!

Den interessante oversikten fra Lofthaug viste også at det for Statens vegvesen lønner å legge asfaltoppdragene ut på flere anbud ut over i sesongen. Gjennomsnittsprisene fra første anbudsrunde til andre, viser også et prisfall på opptil 20 prosent.

For Statens vegvesen og skattebetalerne er dette selvsagt godt nytt, siden prisnedgangen gir mer asfalt for pengene. For asfaltentreprenørene som i flere år har slitt med dårlig lønnsomhet og store underskudd, gir dette neppe håp om snarlig bedring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.