NYHETER

Kraftig økning i maskinsalg

Leverandørene av maskiner og utstyr kan glede seg over et svært godt 2004. Salgsøkning på 20 % tyder på gode tider i bransjen.

Jarle Skoglund
18. feb. 2005 - 10:34

Ifølge statistikken fra Maskingrossisternes Forening økte salget fra 2031 maskiner i 2003, til 2564 i fjor. En økning på over 500 enheter på ett år, er kraftig i et marked som har vært på det jevne på rundt 2000 maskiner de siste årene.

Statistikken omfatter bare medlemsbedrifter i MGF, og det antas at et par hundre maskiner selges i tillegg fra bedrifter som ikke omfattes av statistikken.

Belgeående gravemaskiner er fortsatt toppselgeren i det norske markedet, som her passerte tallet ett tusen maskiner i fjor. Norge har svært høy populasjon av beltegående gravermaskiner, sammenlignet med andre europeiske land. Man må faktisk helt til Japan for å finne større andeler med gravemaskiner. De som representerer det største volumet er Volvo, Cat, Hitachi og Komatsu. Også minigraverne (i statistikken alt under 7 tonn) har høyt volum.

Kurven i salgsvekst er omtrent på 20 % også for hjullasterne, som økte fra 368 enheter til 459 i 2004. Her har Volvo en solid poisisjon å ta vare på, sammen med Cat.

For direkte vegrelaterte maskiner ser vi at også valsesalget økte, til 79 i fjor. Også veghøvlene, som domineres av Vammas, Vat og Volvo, hadde en liten økning i fjor. Men å komme til toppåret 2001, da det ble solgt 27 veghøvler, vil det nok ta noe tid å komme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.