KRAFT

Kraftig kritikk etter gasslekkasje i Tromsø

En tank med propan som ble brukt til oppvarming sprang lekk på Tomasjordnes i Tromsø tidligere i år. Nå får Troms Kraft kraftig kritikk fra DSB for hendelsen.
En tank med propan som ble brukt til oppvarming sprang lekk på Tomasjordnes i Tromsø tidligere i år. Nå får Troms Kraft kraftig kritikk fra DSB for hendelsen. Bilde: colourbox.com
30. mars 2010 - 12:55

Fire boligblokker og flere hus måtte evakueres da tanken begynte å lekke for to uker siden. Ingen ble skadd i episoden.

Lovbrudd

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har funnet en lang liste med alvorlige feil og mangler. Eieren av tankanlegget, Troms Kraft, har brutt loven på flere områder, slår direktoratet fast.

Anlegget var ikke merket med varselskilt, og Troms Kraft hadde ikke meldt anlegget inn til DSB slik de er pålagt.

I den opprinnelige søknaden var det planlagt en jordvoll mellom tanken og nedkjørselen til garasjen, men denne ble aldri laget. Det var ikke sørget for at biler kunne kjøre over eller parkere over tanken.

Må lære

Det fantes ingen skriftlige rutiner for vedlikehold eller tilsyn av anlegget. Dessuten manglet det tegning over nøyaktig hvor tanken var plassert i terrenget.

Ulykken ble heller ikke meldt inn for DSB.

– Det er viktig at alle som har nedgravde gasstanker, og de som betjener slike, lærer av denne hendelsen, sier avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB.

Brøytebil

Alle feil og mangler skal rettes opp før anlegget kan settes i drift igjen.

Lekkasjen oppsto da en brøytebil skadet den nedgravde gasstanken, som hadde kapasitet til å romme 32.000 liter. Propangassen brukes til oppvarming.

Brannvesen, politi og sivilforsvaret rykket ut. Selv om ingen ble skadd, påpeker DSB at hendelser der brannfarlig gass er involvert, alltid medfører risiko

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.