NETTARKIV

Kraftig kraft-flopp

Finn Halvorsen
22. mai 2002 - 14:00

Hvor mye ABB har investert i sin nye kraftteknologi, er en vel bevart hemmelighet, bortsett fra at de har fått 50 millioner kroner i offentlig forskningsstøtte. Men den er beskyttet med over 200 patentsøknader, så det er klart at vi her snakker om store investeringer.

Det første produktet i serien, Powerformer, kom på markedet i 1998 og er en høyspenningsgenerator som genererer spenninger opp til 400 kilovolt direkte til nettet uten bruk av transformator. Den produseres nå på lisens av Alstom Power.

To av de fire Powerformer-installasjonene som er levert til nå fungerer bra. De tilhører Vattenfall og Fortum Kraft. De to andre, hos Eskilstuna Energi & Miljø og vannkraftverket i Porsi i Luleälv, har det vært problemer med, men problemene skal ikke være direkte knyttet til den nye teknologien.

Det er for tiden ytterligere to Powerformer-installasjoner under levering, en til Canada og en til Japan.

Da ABB lanserte Powerformer i 1998 sa de at målet var en årlig omsetning på ca tre milliarder kroner i løpet av en femårs-periode. Hittil er det bare solgt for til sammen ca 300 millioner kroner.

Tidlig ute

Dryformer, som kom i 1999, var neste produkt ut i serien. Dette er en transformator basert på luftkjøling. Dermed slipper man den tradisjonelle oljen med de miljøfordeler det medfører.

Det er hittil levert to slike transformatorer, en til Birka Kraft og en til Fortum Kraft. Begge er fornøyd med transformatorene. Men i vinter ble det besluttet å legge ned produksjonen av Dryformer.

Løsningen gir transformatorer som er ca 20 prosent dyrere enn konvensjonelle løsninger. Vi har nok vært for tidlig ute. Kundene har ikke vært villige til å betale for de miljøfordeler og reduserte vedlikeholdskostnader de nye transformatorene ville gi, sier administrerende direktør Lars Nilsson hos ABB Transformers i en kommentar til svenske Ny Teknik.

Et spin-off produkt av Dryformer, en liten reaktor som benyttes som filter for høyspent likestrøm, går imidlertid bra. Et førtitalls enheter er solgt.

Vind på vent

Windformer kom i 2000. Dette er en generator for vindkraft uten transformator for direkte mating til strømnettet. Denne generatoren skulle danne basis for vindturbiner som skulle kunne produsere billigere elektrisk kraft enn dagens vindturbiner. Men ingen er solgt, og nylig ble det klart at ABB også legger ned denne virksomheten, i alle fall inntil videre.

Boosterformer kom også på markedet i 2000. Dette er en oljeløs transformator spesielt beregnet på jernbanedrift. Denne finnes foreløpig bare som en prototyp og er under testing hos Banverket.

Heller ikke Motorformer, som er det seneste produktet i serien, har så langt vært noen kommersiell suksess. Dette er en motor for industrielle anvendelser som kan kobles direkte til strømnettet uten mellomliggende transformator. Det er hittil solgt bare en enhet.

ABB har i den senere tid fokusert mye på industriell IT. Det har derfor vært spekulert i om Former-programmet lenger har en plass i konsernets strategi. Forskningsdirektør Harry Frank avviser dette overfor Ny Teknikk. - ABB skal fortsatt være verdensledende både inne kraftteknikk og automatisering. Der har Former-programmet definitivt sin plass, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.