TUNNELER

Kraftig kostnadssprekk for Tromsøtunnelene

Fylkesrådet i Troms og Finnmark fylkeskommune har i innstilling til fylkestinget å øke rammen til prosjektet Tromsøtunnelene fra 745 millioner til 1045 millioner kroner.

Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) er glad for at et samlet fylkesråd er enig om at Tromstunnelene må oppgraderes til tross for kostnadsøkningen.
Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) er glad for at et samlet fylkesråd er enig om at Tromstunnelene må oppgraderes til tross for kostnadsøkningen. Foto: TFFK
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
31. jan. 2023 - 15:22

Saken skal behandles endelig på et ekstraordinært fylkesting tirsdag 14. februar, heter det i en presemelding.

– Tunnelsystemet på Tromsøya er hovedpulsåren i Nord-Norges største by, og vi er avhengige av at det fungerer godt, sier fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap). Vi er glade for at et samlet fylkesråd er enig i at denne oppgraderingen må prioriteres til tross for kostnadsøkningen.

Store mengder kvikkleire har ført til betydelig økte kostnader for jernbaneutbyggingen gjennom Moss sentrum.
Les også

Ny milliardsprekk for jernbaneutbyggingen i Moss

Les også: Laveste tilbud på Tromsøtunnelene: 741 mill

Ihht Tunnelsikkerhetsforskriften

Tromsøtunellene tilfredsstiller ikke i dag nasjonale sikkerhetskrav. Det er derfor laget en tiltakspakke for å oppgradere tunnelene. 

Oppgradering av Tromsøtunnelene settes i gang 6. mars 2023, og i første fase stenges Breivika-, Hansjordnes- og Mellomtunnelen.

Kraftig prisvekst

De økte kostnadene på oppgraderingsprosjektet skyldes globale prisutviklingsforhold som ikke forventes å være forbigående.

Kostnadsøkningen er i hovedsak knyttet til elektro og særlig elektrokomponenter. I tillegg har det vært en stor prisøkning på innsatsfaktorer som sprengstoff, stål, betong og oljerelaterte produkter.

– Vi opplever nå en kraftig prisøkning, ikke bare innenfor bygg og anlegg, men på de fleste områder i samfunnet, fortsetter fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap). Fylkesrådet er bekymret for kostnadsøkningene i samfunnet, herunder konsekvenser for investeringstakten i vår region.

Nasams-luftvern utenfor Evenes flystasjon. Bildet er fra mars 2023.
Les også

Norge kjøper luftvern for én milliard kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.