KLIMA

Kraftig issmelting denne uka: – Vil trolig endre Grønlands overflate

I løpet av to dager  smeltet 17 milliarder tonn is på Grønland. Den danske overvåkingstjenesten Polar Portal kaller det en massiv smeltehendelse.

De siste dagene har det smeltet svært mye is på Grønland. Her ses et drivende isfjell i Sermilikfjorden på Øst-Grønland i 2018.
De siste dagene har det smeltet svært mye is på Grønland. Her ses et drivende isfjell i Sermilikfjorden på Øst-Grønland i 2018. Foto: NTB
31. juli 2021 - 10:37

Så langt i år har 100 milliarder tonn is smelter på den arktiske øya, noe som er mye mindre enn rekordåret 2019, men avsmeltningen skjer over et større område, viser oversikten til Polar Portal.

Det har vært rekordvarmt i området de siste dagene med om lag 20 grader, melder The Guardian.

Tirsdag smeltet 8,5 milliarder tonn is fra overflaten, men ytterligere 8,4 milliarder tonn gikk tapt torsdag. Tirsdagens issmelting er nok til å dekke delstaten Florida med 5 centimeter vann, ifølge avisen.

Når snøen fra vinteren smelter, blir isens mørkere kjerne eksponert og smelter. Vannet renner ut i havet og bidrar til at havnivået stiger.

– Det er et svært høyt nivå av issmelting og vil trolig endre Grønlands overflate, fordi det kommer til å være en veldig sterk driver for framtidig smelting og dermed økt havnivå, sier isbreekspert Marco Tedesco ved Columbia University som også er forsker ved Nasa.

I 2019 tapte Grønland anslagsvis 500 milliarder tonn is og smeltevann, noe som bidro til 40 prosent av havstigningen i det året, det meste på ett enkelt år siden satellittregistrering startet i 1978.

Forsvaret sliter med å rekruttere folk til sjefsstillinger i mellomsjiktet.
Les også

Forsvaret fikk ingen søkere på 87 «kritisk viktige» stillinger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.