ENERGI

Kraftig forbruksrekord

18. jan. 2001 - 16:13

I går satte kraft-Norge ny effektrekord. Den nye noteringen lyder på 21.360 megawatt (MW), satt i timen mellom 8 og 9 på formiddagen. Den gamle på 21.250 MW skriver seg fra en adskillig kaldere januardag i 1996. Den gang var det et ekspesjonelt unntak. Denne vinteren har slike forbrukstopper blitt nærmest dagligdagse.

– Vi føler oss likevel trygge så langt, sier informasjonsdirektør Tor Inge Akselsen hos systemoperatøren Statnett SF. – Vi er fremdeles et stykke under de kritiske grensene på rundt 23.000 MW. Og om det kniper, har vi inngått avtaler med noen av de største aktørene om å kjøpe ekstra effekt over korte perioder.

Industrien stenger

I slike tilfeller som vi ser nå, vil det i praksis si at en eller flere av de største forbrukerne innen kraftintensiv industri må stenge ned deler av produksjonen for å flate ut forbrukstoppene. Energi- og vassdragsdirektør Agnar Aas hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) synes dette er uproblematisk.

– Det er et godt eksempel på at markedet fungerer også i slike situasjoner. Statnett og de største kundene skal ha ros for at de viste ansvar og kom til enighet om disse avtalene nå i høst.

Energidirektøren finner likevel grunn til å advare mot utviklingen. År for år øker vi kraftforbruket. Det har vi gjort i nesten alle år de siste ti årene. Samtidig har investeringene i ny kraft- og effektproduksjon stoppet opp, enten det dreier seg om gasskraft eller vannkraft.

– I løpet av noen få år kan vi virkelig komme opp i et uføre om denne situasjonen vedvarer, advarer Aas.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.