BYGG

Kraftig brems for næringsbygg

Mona Sprenger
25. aug. 2008 - 14:50

Aktiviteten innen næringsbygg har til nå for mange store aktører veid opp for nedgangen i boligbyggingen.

– Vi ser at dette nå er i ferd med å snu. Vi får en markant nedgang i næringsbygg, opplyser Byggenæringens Landsforening (BNL).

Les også:
Trenger 60 000 nye boliger i året



10 milliarder

BNLs anslår i sine økonomiske analyser pr. august 2008 at det totale aktivitetsnivået innen byggenæringen vil bli redusert med om lag 10 milliarder kroner i 2008.

– Det er et forsiktig anslag. Det er klare tegn på at markedet faller, mener Lågøyr.





Planlagte prosjekter på hold

Sammenlignet med toppåret 2007 ser det i år ut til å bli en reduksjon i boligbyggingen på ca. 20 prosent, skriver BNL i sine ferske økonomiske analyser. Også for andre typer bygg enn boliger ser det ut til å bli en markant nedgang i 2008.

– Det ble fra juni 2007 til mai 2008 satt i gang til sammen 5,5 millioner kvadratmeter med næringsbygg. Vi anslår nå nedgangen til å bli på om lag 500.000 kvadratmeter. Det er ganske mye, sier Lågøyr. BNL frykter også at en usikker konjunktursituasjon kan føre til at noen prosjekter for det private næringslivet ikke blir redusert.

Regjeringens kjøpesenterstopp virker i samme retning dersom den blir aktivert i løpet av året.



Permitteringer

De første permitteringene og oppsigelsen har allerede begynt å komme hos BNLs medlemsbedrifter, men Lågøyr vil ikke svartmale situasjonen.

-Det er ikke svart hav i høst, og det blir det heller ikke neste år. Men fallet er så markant at vi mener at regjeringen nå må utnytte de ledige ressursene. Det kan være greit med en nedkjøling, men det er viktig å ta vare på ressursene i næringen.



Sats på rehabilitering

BNL oppfordrer nå regjeringen i statsbudsjettet for 2009 til å satse stort på rehabilitering av offentlige bygg med fokus på redusert energiforbruk. I 2003 var etterslepet i vedlikeholdet av offentlige bygninger anslått til 165 milliarder kroner.

-Det finnes ikke en privat person i Norge som vil skjøtte sine eiendeler så dårlig som det offentlige gjør. Det er et tankekors at elever kommer hjem daglig med hodepine på grunn av skolens inneklima, mens vi har masse penger på bok, sier direktøren, som viser til at det her også er penger å tjene.

Spar 500 millioner

Beregninger viser at en reduksjon i energiforbruket på 30 prosent i kommunesektoren, vil kunne gi en årlig innsparing på om lag en halv milliard kroner for kommunene.

Tiltakene som bør settes i verk er bytting av vinduer, etterisolering og montering av styringssystemer for energibruk i offentlige bygninger.

Det vil alle tjene på; elever, lærere og kommuner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.